Parlamentul României a decis, în ședința de miercuri, 23 noiembrie, să dea undă verde noii Ordonanțe pe energie. Actul normativ prevede că facturile românilor se vor calcula în funcție de consumul înregistrat lunar, nu de cel de anul trecut, și stabilește patru plafoane de preț care se aplică în funcție de consum, dar și în cazul celor vulnerabili.
Noi reguli la plata facturilor la energie electrică, după votul dat miercuri în Parlamentul României. Conform prevederilor noii legi, facturile românilor se vor calcula în functie de consumul lunar şi nu de cel de anul trecut.
Noutatea adusă de actul normativ recent votat este că facturile vor fi calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună. Așadar, cei care au un consum mai mic de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh, cei care au până în 255 de kwh, vor plăti 80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 la preț plafonat, iar diferența la prețul din contract. Cei care depășesc pragul de 300 de kwh plătesc tot consumul la prețul din contract, informează Romania TV.
În cazul în care nu este trimis indexul, se face o medie pe ultimele trei luni. Furnizorii nu sunt obligaţi să accepte plata în rate la facturile la energie electrică. Aceste modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Astfel, plata facturilor întârziate la energie electrică nu se poate face în rate, aşa cum spusese premierul Nicolae Ciucă, iar facturile vor fi calculate după praguri de consum.
Cât vom plăti în 2023 pentru facturile la curent, conform noii Ordonanțe:
Pentru un consum până în 100 kWh lunar: 0,68 lei/kWh
Pentru un consum între 100-255 kWh lunar: 0,80 lei/kWh
Pentru un consum între 255-300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh pentru tot ce depășește 255 kWh
Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul, scrie sursa citată.
Fiecare client ar trebui să aibă stabilită o astfel de convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul cu furnizorul de energie. Iar convenţia să fie cât mai apropiată de consumul real. „Convenţia de consum este parte din contract. Este stabilită de consumator. El este cel care completează pe ultimele 12 luni. Dacă vine de la un alt furnizor şi nu vorbim de un loc de consum nou, se poate raporta la indexul pe care l-am transmis anterior”, a explicat Cristina Păun, specialist energie.
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult