Instabilitatea de pe piața energiei, accentuată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, îbligă Parlamentul European să găsească soluții prin care să reducă presiunea creșterii rapide a prețurilor asupra gospodăriilor și a întreprinderilor. Aceștia pledează pentru aplicarea rapidă a unor măsuri care să vină în ajutorul oamenilor, dar și pentru un embargo total asupra importurilor rusești de energie şi abandonarea conductelor Nord Stream 1 şi 2.
Creșterea prețurilor din energie a atras după sine și o criză a costului vieții, au subliniat eurodeputații, care miercuri au adoptat o rezoluție. Aceștia mai avertizează faptul că persoanele și familiile vulnerabile ar trebui protejate în această situație. Parlamentul European avertizează statele membre că nu ar trebui să oprească aprovizionarea către consumatorii care nu pot să plătească facturile la energie. De asemenea, eurodeputații afirmă că este necesar să fie evitate evacuările pentru gospodăriile vulnerabile care nu își pot plăti chiria sau facturile.
Alte articole care te-ar putea interesa: Plafonarea prețului lemnelor de foc, schimbată de Guvern. Românii vor plăti 400 de lei pentru un metru cub de lemn
Parlamentul European subliniază faptul că în momentul de față cel mai bine protejați ar trebui să fie consumatorii. Aceștia sunt expuși suspendării sau retragerii de către furnizori a contractelor cu tarif fix, precum şi împotriva plăţilor în avans exorbitante pentru gaze şi energie electrică. Eurodeputații consideră că perioadele disperate cer măsuri de urgență, iar statele membre ar trebui să rămână unite și să acționeze în comun. Ei insistă asupra faptului că membrele UE trebuie să fie mai unite ca oricând şi că toate iniţiativele adoptate la nivelul UE să fie pe deplin compatibile pe termen lung cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene.
Parlamentul European merge pe ideea că în acest moment este nevoie de solidaritate fără precedent între state și de un răspuns comun, condamnând acțiunile unilaterale, care duc la dezbinare. Întreprinderile care au beneficiat de profituri excepţionale trebuie să contribuie la atenuarea consecinţelor negative ale crizei, potrivit eurodeputaţilor. Aceştia salută, în principiu, un acord al Consiliului de stabilire a unui plafon pentru veniturile provenite din aşa-numitele „tehnologii de generare inframarginală” utilizate pentru producerea de energie electrică, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară şi lignitul, conform Mediafax.