Energia electrică devine tot mai problematică pentru români, mai ales când sezonul rece este tot mai aproape. Mulți nu au cu ce să mai plătească facturile, iar problema cea mai mare apare și la nivelul localităților. Spre exemplu, un oraș din România nu găsește soluțiile prin care să nu rămână complet fără căldură la iarnă.
În orașul Brad, din România, mii de localnici ar putea să rămână fără căldură chiar în mijlocul iernii. S-a apelat chiar și la ajutorul Guvernului, însă problema se așteaptă a fi rezolvată.
Primarul localității a apelat la sprijinul Guvernului și pentru subvenții. Conform edilului, nu sunt bani pentru achitarea a peste jumătate din prețul final de producție a energiei termice.
„Avem câteva probleme legate de începerea furnizării energiei termice în sistem centralizat, în municipiul Brad, generate de prețul foarte mare pe care îl are păcura în ultima vreme. Față de sezonul trecut, prețul s-a dublat”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiul Brad, conform Spynews.
Asigurarea stocului de păcură pentru o iarnă, dar și stabilirea unui preț bun pentru numărul de locuitori, în condițiile crizei actuale sunt cele mai mari probleme ale Administrației Locale din Brad. A fost cerut ajutor Guvernului, însă fără speranță.
„O situație extrem de delicată este faptul că nu există în acest moment păcură pe piață. Am încercat cu marii furnizori, însă nu ne pot pune la dispoziție păcura și este necesar să derulăm un contract de achiziție publică la un preț foarte mare. 50% din energia termică este subvenționată, așteptăm ca prin Agenția Națională de Plăți și Intervenție să putem primi cei 50% pentru subvenționarea energiei termice la societate”, spune edilul.
Societatea de termoficare stă cu rezervoarele pregătite pentru sute de tone de păcură. De curând, punctele termice au fost modernizate, iar conductele au fost și ele reabilitate.
La ora actuală, conform sursei citate, acest municipiu nu este racordat la ora actuală la rețeaua de gaze. Mai mult de 3.000 de apartamente au rămas branșate la sistemul centralizat de termoficare. În acest sens, autoritățile au realizat și un proiect pentru construirea unei centrale cu combustibil mixt, pe gaz, păcură și biomasă. Acesta ar urma să fie finanțat prin programul termoficare, însă nu se știe când va fi gata.
Mai poți citi: Rabla pentru becuri 2022. Ghid complet pentru a primi banii pe becurile vechi