- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Românii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre case verzi, eficiente energetic. Cât costă un sistem de reducere al consumului de energie

01 Jul, 15:31 • Russo George
ot mai mulți români optează pentru case verzi, eficiente energetic, datorită schimbărilor climatice și costurilor ridicate la utilități. Piața imobiliară se reorientează rapid, dezvoltând noi ansambluri rezidențiale cu consum de energie redus, unele chiar independente energetic.
Românii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre case verzi, eficiente energetic. Cât costă un sistem de reducere al consumului de energie

Potrivit Nexo Group, cererea pentru instalații ecologice de producere de energie, cum ar fi panourile fotovoltaice și pompele de căldură, a crescut semnificativ, reflectând dorința românilor de a-și transforma casele în locuințe sustenabile.

„Vedem o orientare masivă a românilor spre metode de reducere a consumului de energie. Tot mai mulți locuitori din zone urbane sau din zone rurale investesc în instalații de energie care să le transforme casele în locuințe eficiente energetic, în tot mai multe cazuri cu consum aproape de zero al energiei. Dacă anterior românii doreau doar să instaleze panouri solare, în ultimul an există o tendință accentuată de a dota casele cu sisteme complete și inteligente pentru a acoperi cea mai mare parte a necesarului de energie,” declară Sorin Lăpădatu, fondator Nexo Group, pentru Adevarul.

Costurile pentru sisteme de reducere a consumului de energie

Românii preferă tehnologii eficiente și inteligente pentru a reduce consumul de energie aproape în totalitate. Acestea includ panouri fotovoltaice, pompe de căldură și sisteme avansate de izolare termică. În funcție de necesarul de kilowați, costurile pentru aceste sisteme variază. De exemplu, pentru o casă de 200 mp, costurile pentru instalații complete, incluzând panouri solare și pompe de căldură, variază de la 20.000 euro pentru acoperirea consumului de zi, până la 35.000 euro pentru independență energetică completă.

„Românii își doresc din ce în ce mai mult independență energetică, având în vedere interesul crescut pentru bateriile de acumulare a energiei, cererea crescând cu peste 100% în ultimii doi ani față de anii anteriori. Aceste baterii asigură independență totală față de rețea, oferind protecție împotriva fluctuațiilor de preț și asigurând o sursă constantă de energie,” explică Lăpădatu.

Trenduri în creștere pentru case verzi

Prin dotarea locuințelor cu aceste sisteme complete, românii reduc dependența de rețeaua națională de curent electric și gaze. Soluțiile populare includ combinarea panourilor solare cu pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, maximizând eficiența energetică și minimizând costurile. Există o tendință accentuată în zonele metropolitane și chiar în mediul rural pentru astfel de soluții, datorită costurilor mai reduse ale terenurilor.

„Observăm un trend în accelerare pentru dezvoltarea locuințelor independente energetic, pe măsură ce tot mai mulți proprietari și dezvoltatori încep să adopte aceste tehnologii inovatoare,” menționează Lăpădatu. „Unele dintre acestea se vor afla în Pipera, unde am început construcția proiectului NEXO Nature care integrează 14 vile cu tehnologii avansate care le transformă în case inteligente și independente energetic, cu o valoare de 10 milioane de euro.”

Eficiența energetică în apartamente

Interesul pentru instalații eficiente energetic crește și printre locuitorii de apartamente. În blocurile existente, reducerea consumului de energie poate fi obținută parțial prin instalarea de pompe de căldură și sisteme de iluminat eficiente. Pentru un apartament de 60-80 mp, pompele de căldură de 6 kw termici, costând aproximativ 6.000 euro, pot acoperi necesarul de energie.

„În prezent, există blocuri în care sunt implementate pompe de căldură și tehnologii de eficiență energetică pentru un consum de energie redus cu până la 50% în raport cu sistemele clasice,” adaugă Lăpădatu. „Noile blocuri și cartiere de vile sunt adesea proiectate cu sisteme de reducere a consumului de energie, atrăgând cumpărători conștienți de impactul asupra mediului și beneficiile pe termen lung ale eficienței energetice.”

Citeşte şi: Românii sfidează inflaţia cu depozite bancare. Câți bani câștigi într-un an dacă pui 1.000 de euro într-un depozit bancar