- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Românii, speriaţi de facturile uriaşe la energie, revin la metode „ceauşiste”: 99% sunt îngrijoraţi de evoluţia costurilor pentru încălzirea locuinţelor şi reduc temperatura

08 Nov, 12:45 • Dobran Viorel
Cei mai mulţi români (95%) sunt îngrijoraţi de evoluţia preţurilor la energie şi aproape un sfert dintre ei intenţionează să reducă temperatura medie la interior, se arată într-un studiu realizat de Resideo. 
Românii, speriaţi de facturile uriaşe la energie, revin la metode ceauşiste: 99% sunt îngrijoraţi de evoluţia costurilor pentru încălzirea locuinţelor şi reduc temperatura

Facturile la energie, noua spaimă a românilor. Un sondaj recent comandat de Resideo, furnizor global de soluţii pentru confortul şi securitatea locuinţelor, arată că valorile în creştere ale facturilor la energie sunt o sursă reală de îngrijorare, 95% dintre respondenţii din România declarându-se „îngrijoraţi” (36%) sau „foarte îngrijoraţi” (59%) de evoluţia costurilor cu energia.

Grupele de vârstă interesate în primul rând de sfatul unor instalatori profesionişti pentru a găsi cele mai bune soluţii de economisire a energiei sunt 45-54 de ani (43%) şi 55 de ani plus (45%). Căutările pe Google sunt preferate de categoria 25-34 de ani (49% din respondenţi). Categoria 18 – 24 de ani se bazează pe internet, dar mulţi (38%) iau în calcul şi să se adreseze direct furnizorului de energie.

Facturile la energie electrică pot fi plătite și în 6 rate! Directorul Hidroelectrica: „Nu trebuie să fie panică, nu se percep penalități”

Pentru a combate această situaţie, circa un sfert dintre români (24%) au redus sau vor să reducă temperatura din locuinţe. Unul din şase români doreşte să investească în echipamente pentru controlul temperaturii, dacă această măsură aduce beneficii pe termen lung.

Studiul confirmă că nivelul de îngrijorare exprimat diferă în funcţie de grupele de vârstă ale respondenţilor. În rândul celor cu vârste de peste 55 de ani, 99% sunt îngrijoraţi de evoluţia costurilor pentru încălzirea locuinţelor – dintre aceştia 67% au afirmat că sunt foarte îngrijoraţi, iar 32% îngrijoraţi. Un nivel de îngrijorare este observat şi la categoria de vârstă 18-24 de ani, unde doar 6% dintre respondenţi spun că nu sunt îngrijoraţi de situaţia actuală.

Românii vor să scadă factura la energie cu Google

Întrebaţi la cine ar apela pentru sfaturi în vederea reducerii valorii facturilor, 42% dintre români indică motorul de căutare Google. Doar 36% plănuiesc să apeleze la un profesionist din domeniul energiei termice.

Temperaturile ridicate ne mai salvează de la criza energetică. Prețurile la gaze în Europa au scăzut sub 100 de euro

 

Statul acordă şi ajutoare pentru plata facturilor la energie

Rezultatele evidenţiază că mulţi români caută modalităţi de reducere a valorii facturilor la energie, inclusiv prin dispozitive de reglare a temperaturii, respectiv termostate. Circa 60% dintre respondenţi declară că sunt dispuşi să achiziţioneze cele mai noi dispozitive de control al temperaturii, dacă astfel generează economii pe termen lung.

Facturi uriașe la energie. Categoria de români care va plăti prețul fix de 1,3 lei la curentul electric

„Pe fondul creşterii preţurilor la energie, studiul arată că proprietarii români sunt din ce în ce mai preocupaţi de valoarea facturilor şi caută activ moduri pentru a le reduce. O concluzie importantă a studiului este aceea că proprietarii sunt dispuşi să apeleze la furnizorul de energie şi profesionişti din domeniul energiei termice pentru a primi sfaturi pentru reducerea cheltuielilor. Inginerii profesionişti au expertiză şi cunoştinţele necesare pentru a sprijini proprietarii care doresc eficientizarea sistemului de încălzire din locuinţe şi, în cele din urmă, reducerea costurilor la energie. Aceştia pot juca un rol esenţial în susţinerea proprietarilor pentru a face locuinţa mai eficientă energetic”, a declarat Gelu Olteanu, Country Sales Leader Resideo România.

Rezultatele studiului vin în contextul în care Uniunea Europeană a anunţat planuri pentru susţinerea instalării în locuinţe anul acesta a 1,5 milioane de termostate inteligente, pentru economii în consumul de energie în domeniul rezidenţial din Europa.

Cum vor arăta facturile românilor la iarnă

STUDIU: Mai multe economii se află în pragul colapsului din cauza crizei din energue, în special ţările care fac parte din zona euro

Mai multe economii se află în pragul colapsului, în special ţările care fac parte din zona euro, la care se adaugă Marea Britanie, Canada şi Australia, arată un studiu al iBanFirst, furnizor global de servicii financiare care se adresează nevoilor IMM-urilor. Potrivit acestuia, Statele Unite ar putea evita o recesiune dacă sectorul imobiliar, care reprezintă 5% din creşterea economică a SUA, nu se va clătina în perioada următoare.
În studiul care evaluează piaţa valutară pentru 2023, iBanFirst oferă o prezentare generală macroeconomică pentru următorul an şi impactul potenţial pe care evoluţia principalelor valute l-ar putea avea asupra companiilor româneşti care derulează plăţi internaţionale şi care ar trebui să adopte o politică de protejare în faţa riscului valutar. Experţii iBanFirst susţin că ne aflăm într-o situaţie fără precedent, rareori fiind prognozată o recesiune cu atât de mult timp în avans.
”Mai multe economii se află în pragul colapsului: ţările care fac parte din zona euro, Marea Britanie, precum şi ţările a căror bulă imobiliară a continuat să crească în ultimii ani, cum ar fi Canada şi Australia. Pe de altă parte, Statele Unite ar putea evita o recesiune dacă sectorul imobiliar, care reprezintă 5% din creşterea economică a SUA, nu se va clătina în perioada următoare. Scăderea momentană a preţurilor reflectă o ajustare a pieţei, dar nu un colaps al acesteia”, susţin experţii.

China nu va reprezenta un motor de dezvoltare în cursul anului următor. Conform previziunilor iBanFirst, este de aşteptat ca rata de creştere a Chinei să încetinească semnificativ în 2023, la aproximativ 3%. Obiectivul guvernului chinez este să ajusteze economia, care în prezent este penalizată de strategia zero-Covid şi de greutatea cu care se desfăşoară restructurarea pieţei imobiliare, începută în septembrie 2021. Investitorii anticipează o pierdere totală de 130 de miliarde de dolari generată de incapacitatea de plată a dezvoltatorilor chinezi.

Pentru piaţa valutară, perspectiva intrării în recesiune înseamnă o reîntoarce la condiţiile de volatilitate, precum şi o depreciere a dolarului american. În opinia experţilor iBanFirst, dolarul american este supraevaluat faţă de majoritatea monedelor. De exemplu, acesta este supraapreciat cu aproximativ 28% faţă de euro, dacă ne raportam la cursul de schimb real.

”Deşi unii analişti vorbesc despre posibilitatea unei noi intervenţii coordonate pe piaţa valutară din partea principalelor ţări dezvoltate, cum a fost în cazul acordului Plaza din 1985, acest lucru rămâne la nivel ipotetic pe termen scurt. Suntem încă departe de nivelurile supraevaluate de atunci, prin urmare este mai probabil să asistăm la intervenţii individuale ale băncilor centrale, pentru a limita deprecierea monedelor lor naţionale”, adaugă ei.

Conform previziunilor iBanFirst, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendinţă de creştere pe parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0,90 dolari/euro în primul trimestru, la 1,05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1.08 dolari/euro.

„În cursul anului viitor, companiile internaţionale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare. Pentru a-şi menţine competitivitatea pe pieţele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuaţiile pieţei, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu şi lung şi să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor. Echipa noastră de specialişti forex vine în întâmpinarea companiilor de import – export cu know-how-ul necesar şi cu instrumente de hedging personalizate pentru a le sprijini să depăşească provocările cu care s-ar putea confrunta în operarea tranzacţiilor transfrontaliere”, afirmă Alin Latu, country manager iBanFirst România.

iBanFirst estimează o depreciere a monedei naţionale în următorul an în raport cu euro. Astfel, cursul mediu anticipat pentru orizontul de 6 luni este de 4,95 – 4,98 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni acesta este de 5,03 – 5,05 lei pentru un euro.

„Predicţiile pentru anul următor legate de evoluţia leului sunt uşor pesimiste. Cursul valutar pentru anul 2023 va fi influenţat de câţiva factori majori, principalul factor fiind nivelul inflaţiei. Pe masură ce vom observa o reducere a inflaţiei, leul va slăbi în raport cu moneda europeană. Considerăm aprecierea recentă a leului ca fiind una tranzitorie,  direct influenţată de intrările investitorilor străini în titluri de stat, denominate în lei, dar şi de managementul riguros al lichidităţii practicat de către Banca Naţională a României”, a mai declarat Alin Latu.

iBanFirst este un furnizor global de servicii financiare care se adresează nevoilor IMM-urilor, ajutându-le să se dezvolte pe plan internaţional şi să îşi simplifice operaţiunile zilnice. Ca o alternativă la oferta băncilor tradiţionale, iBanFirst a dezvoltat o platformă online de ultimă generaţie care permite companiilor să efectueze tranzacţii rapide, sigure şi rentabile în peste 30 de valute şi să îşi acopere riscurile de schimb valutar.

Fondată în 2013, cu sediul central în Belgia, iBanFirst este reglementată ca instituţie de plată, deservind peste 4.000 de clienţi din întreaga Europă.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante ...
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii fascinați de Transalpina
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii ...
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
WhatsApp introduce funcția de transcriere a mesajelor vocale. Va salva foarte mult timp utilizatorilor
WhatsApp introduce funcția de transcriere a mesajelor vocale. Va salva foarte mult timp utilizatorilor
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024