INS nu are deloc vești bune. Institutul Național de Statistică a publicat o nouă cercetare legată de tendințele în economie din această toamnă. Din păcate, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare și scot în evidență faptul că prețurile vor continua să crească în perioada imediat următoare, conform unui sondaj al Institutului Național de Statistică.
La ultimul sondaj al INS, au participat 9 mii de manageri de firme. Conform datelor obținute, șefii de companii estimează prețuri mai mari în comerț și construcții, dar și în servicii și industrie. Principala cauză este energia care devine din ce în ce mai scumpă. Sunt tendințe care vor alimenta în continuare o inflație ridicată, susțin analiștii, care cred că leul se va deprecia și în perioada următoare. Spre exemplu, la anul, pe vremea aceasta, un euro ar trece cu mult de 5 lei.
„Peste tot – și vorbim de industrie prelucrătoare, construcții, comerț și servicii – sunt estimate creșteri de prețuri. Cele mai mari majorări ar urma să fie la prețurile de pe rafturi și în construcții. Asta înseamnă practic că cele două sectoare vor alimenta o inflație care se va menține ridicată, în condițiile în care luna trecută am ajuns deja la 15%. Iar lunile viitoare, de sezon rece, aduc îngrijorări mai mari și o inflație de aproape 14%”, potrivit Băncii Naționale.
Atunci când vine vorba despre gaze, românii au nenumărate motive de îngrijorare, în condițiile în care tarifele au ajuns să fie, în medie, cu 70 de proente mai mari față de vara anului 2021, conform statisticii. Sorin Elisei, specialist energie a oferit mai multe detalii despre acest aspect.
„Energia este una dintre cheile opririi șocului inflaționist – cu cât oprim mai repede creșterea prețurilor la energie, cu atât mai repede ne putem aștepta ca și inflația să se domolească. Avem inflație alimentată în mare parte din creșterea prețurilor la energie, iar ordonanțele nu au reușit să calmeze această piață”, a transmis Sorin Elisei, specialist în energie.
Ai mai putea citi: Românii primesc 200 de lei pentru schimbarea becului vechi. Ministrul Mediului, Tanczos Barna anunță cum vor putea românii să acceseze banii
„În construcții de pildă, activitatea în construcții pe de o parte s-a diminuat, iar prețurile – au fost în continuă creștere, asta înseamnă că managerii cred că vor avea dificultăți din cauza prețurilor materialelor și al doilea facturi – penuria de forță de muncă”, a transmis Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt Institutului Național de Statistică.
În toată această perioadă, leul ar urma să fie tot mai slab față de moneda europeană, arată un sondaj făcut printre analiștii financiari.
„La nivelul lunii august 2023, analiștii CFA România anticipează un curs euro-leu de 5,05 lei, cu 10 bani mai mare decât valoarea actuală a cursului de schimb”, a conchis Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația Aanaliştilor Financiari.
Dolarul a sărit deja de pragul de 5 lei, pentru prima dată, acum câteva zile. La același nivel se menține și acum, în timp ce leul s-a depreciat față de moneda Euro. Între timp, românii nu pot decât să spere că autoritățile vor găsi modul prin care să îi ajute în acest impas financiar.
Mai poți citi: Unul dintre cele mai controversate procese din România a ajuns la final! Cui aparțin de fapt Babele și Sfinxul din Bucegi