Printr-o scrisoare deschisă, adresată Guvernului României, unele dintre cele mai importante asociații alimentare din România, au solicitat plafonarea prețului la energie și pentru fermieri. Fermierii au atras atenția asupra faptului că siguranța alimentară ar putea fi pusă în mare pericol.
„Considerăm că, în această perioadă dominată de multiple tensiuni şi incertitudini, protejarea agriculturii ca şi sector care poate asigura siguranţa alimentară pentru populaţia ţării este de o importanţă strategică naţională.”, au declarat fermierii, citați de G4Media
Federația Națională Pro Agro, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) sunt cele patru asociații care au adresat scrisoare deschisă. În document sunt explicate motivele pentru care plafonarea prețului este imperios necesară.
„Apreciem includerea industriei alimentare ca sector pentru care se aplică deja această plafonare, însă trebuie să ne întrebăm ce va putea procesa această industrie fără materia primă provenită din fermele românești? Tocmai de aceea, având în vedere rolul fundamental al fiecărei ferme în ceea ce constituie lanțul securității alimentare, susținem necesitatea aplicării plafonării prețului la energie electrică pentru toți fermierii din agricultură, indiferent de dimensiunea și amprenta economică a acestora”, se arată în scrisoare.
Fermierii avertizează faptul că prețul pentru consumatorul final ar putea crește chiar și mai mult decât este în prezent și că aceștia nu vor avea altă varantă decat să cumpere produse din import. Ei mai subliniază că, dată fiind criza generală, nu se știe dacă țările care importă în prezent vor mai putea să susțină cererea atăt de mare, având în vedere criza alimentară care ar putea apărea. Așadar, ar putea apărea probleme pe întregul lanț de siguranță alimentară.
„Fermierii noştri se află astăzi sub limita supravieţuirii. Seceta devastatoare, bolile animale (pesta porcină africană la porci, gripa aviară la păsări, scrapia la ovine), creşterile masive de preţuri la materiile prime şi la utilităţi (energie electrică, combustibil, gaz) i-au adus pe fermieri în pragul falimentului. Este o realitate tristă faptul că, fără măsuri urgente de susţinere din partea statului român, mulţi fermieri autohtoni vor fi nevoiţi să îşi închidă activitatea iar producţia naţională de carne – în special în ceea ce priveşte carnea de porc şi pasăre – este în pericol să dispară.”, se mai arată în documentul citat.
Alte articole: 875 de lei pentru români. Pentru cine oferă statul acest ajutor