Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind piețele de crypto (MICA) a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE, a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Agerpres.
Regulamentul MICA va intra în vigoare din 30 decembrie 2024. Potrivit instituțiilor europene, pachetul de legi va proteja investitorii prin creșterea transparenței și prin punerea în aplicare a unui cadru cuprinzător pentru emitenți și furnizori de servicii crypto.
Pentru punerea în aplicare a acestui Regulament e necesară elaborarea unui act normativ care să stabilească autorităţile competente la nivel naţional şi alocarea atribuţiilor/responsabilităţilor din perspectiva diferitelor categorii de criptoactive. Astfel, se va ține cont şi de implicarea şi de competenţele autorităţilor europene de supraveghere a pieţelor financiare bancare şi nebancare (EBA, ESMA, BCE).
„Având în vedere obligaţiile complexe şi domeniul vast acoperit de această legislaţie, dar şi faptul că aplicarea acesteia presupune implicarea atât a autorităţilor financiare non-bancare, cât şi a băncilor centrale, precum şi a altor autorităţi cu expertiză în domeniul IT, respectiv în protecţia consumatorilor, dar şi a altor instituţii care deja au competenţe în acest domeniu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a iniţiat discuţii la nivel tehnic cu BNR şi cu alte autorităţi în vederea realizării paşilor premergători pregătirii aplicării acestei legislaţii”, a declarat domnul Ovidiu Petru, director general în cadrul Sectorului Instrumente şi Investiţii Financiare.
Pachetul legislativ vizează emitenții de tokenuri, furnizorii de servicii de criptoactive, furnizorii de portofele digitale.
Regulamentul european oferă definiţii pentru diverse aspecte ale pieţei criptoactivelor, precum: criptoactive sau furnizori de servicii de criptoactive. Criptoactivele sunt reprezentări digitale ale valorii sau ale drepturilor care pot fi transferate şi stocate electronic, prin utilizarea registrului distribuit sau o tehnologie similară.
Furnizori de servicii de criptoactive sunt entităţi care furnizează servicii legate de criptoactive, cum ar fi administrarea platformelor de tranzacţionare, schimbul de criptoactive pentru fonduri băneşti sau pentru alte criptoactive şi furnizarea de servicii de custodie şi administrare a criptoactivelor în numele clienţilor.
Regulamentul prevede, de asemenea, norme pentru comunicările de marketing legate de oferirea publică de criptoactive, cu precizarea că aceste comunicări trebuie să fie identificate ca atare, să fie corecte, clare şi să nu inducă în eroare.
Mai mult, Regulamentul stabileşte cerinţe pentru white paperul fiecărui proiect crypto. White paperul este un document pe care emitenţii trebuie să îl pregătească şi să îl facă public atunci când oferă criptoactive publicului, o prezentare succintă.