Când cei mai mulți investitori credeau că au pierdut tot, Bitcoin se ridică la suprafață și depășește miraculos pragul de 30.000 de dolari pentru prima dată din iunie 2022, a informat profit.ro.
Citește și: TOP 5 cele mai inspirate investiții în crypto, în 2023
Ce a fost mai rău a trecut. S-a trecut cu bine și peste pandemie, care a afectat puternic piața de desfășurare a criptomonedelor, apoi declanșarea războiului a fost un impact dramatic, timp în care toate criptomonedele au căzut, iar investitorii credeau că au pierdut tot.
Însă, printr-o revenire destul de rapidă și miraculoasă, o criptomonedă Bitcoin a ajuns să coste în ziua de azi 136,220 lei. De asemenea, și-a luat având cu o creștere de peste 82% de la 31 decembrie, depășind avansul de 19% al indicelui tehnologic Nasdaq 100.
Totuși, criptomonedele continuă să depășească ca performanță alte clase majore de active, pe fondul așteptărilor că băncile centrale vor pune pe pauză creșterea dobânzilor, dar Bitcoin rămâne cu peste 50% sub maximul istoric din noiembrie 2021.
Un alt investitor favorit este aurul, care în acest an a urcat cu 9,6%. Pe baza revenirii a criptomonedei se află așteptările legate de criza bancară din SUA. Specialiștii spun că datorită acestei situații Rezerva Federală va fi forțată să aplaneze creșterea dobânzilor. Astfel, susținătorii Bitcoin sunt de părere că moneda are de câștigat dacă ratele sunt mai mici, aspect care ajută la evitarea unor turbulențe pe piața financiară.
„Acest raliu poate fi, în parte, determinat de sentimentul că majorările ratelor pot fi spre final. Unii investitori sunt atraşi de cripto pentru că reprezintă un activ aflat în afara sistemului bancar şi financiar tradiţional”, a declarat Bradley Duke, co-director executiv al furnizorului de produse tranzacţionate la bursă de criptomonede ETC Group.
Creșterea din ultimele ședințe a monedelor digitale este explicată de analiști prin factori tehnici, precum și pariuri pe o politică monetară mai ușoară. Însă asupra raliului planează lichiditatea scăzută persistentă, care ar putea provoca o inversare rapidă a prețurilor în cazul în care băncile centrale rămân ferme în lupta împotriva inflației.
„30.000 este un nivel foarte important atât din motive tehnice, cât și fundamentale”, a declarat Mati Greenspan, directorul executiv al Quantum Economics, citat de Bloomberg.
Alte articole: Piața crypto sângerează abudent. Raport financiar dureros pentru cea mai mare bursă din SUA