- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
DailyPremium

Niculae și Neculaie, două nume, două povești de mărire și decădere în 2024 cu sute de milioane de euro, fotbal și femei

15 Jul, 23:26 • Redactia DailyBusiness
În ultimele decenii doi oameni cu nume asemănătoare, Niculae și Neculaie, cu averi fabuloase care au crescut și au scăzut la fel de repede, au trecut ca niște meteoriți prin lumea fotbalului românesc. Poveștile lor sunt pagini dintr-o istorie a afaceriștilor postdecembriști.
Niculae și Neculaie, două nume, două povești de mărire și decădere în 2024 cu sute de milioane de euro, fotbal și femei

În prezent Ioan Niculae este un septuagenar care dorește liniște, încercând să stea departe de ochii și aparatele foto ale jurnaliștilor. Ultima știre despre el a fost tangențială, protagonistul întâmplării relatate fiind unul dintre membrii familiei sale, ginerele său, care a fost șantajat de clanul interlop Caran. Totul se întâmpla anul trecut, când DIICOT finaliza o amplă acțiune iar printre interceptările unor convorbiri telefonice între membrii clanului a fost auzit și numele lui Ovidiu Toma, ginerele lui Niculae, care, după unele surse, ar fi fost „ușurat” de interlopi de un Bentley și un Ferrari, o reglare de conturi care presupunea și un șantaj.

Niculae și Neculaie, două nume, două povești

Omul de afaceri care a deținut râvnitul „titlu” de cel mai bogat român câțiva ani la rând este cunoscut nu numai în lumea businessmanilor ci și în lumea iubitorilor de fotbal, patronând câțiva ani, cu rezultate remarcabile atât pe plan intern cât și pe plan internațional, echipa Astra Giurgiu: a cucerit un titlu, o Cupă și două Supercupe ale României, reprezentând România și în cupele europene.

Dacă Ioan Niculae ar trebui caracterizat în câteva propoziții, s-ar spune despre el că a fost, în apogeul succesului său, unul dintre cei mai bogați cetățeni români, că averea sa a fost construită în domeniul în care a activat ca ofițer de Securitate mulți ani, teză susținută de o investigație e ziarului „Ziua”.

Ioan Niculae
Ioan Niculae

Născut la data de 19 iulie 1954, deținător al grupului de firme InterAgro, cu afaceri care treceau de 1,3 miliarde de euro în 2007, a preluat în anul 1996 și echipa de fotbal Astra Ploiești. Ioan Niculae administra la un moment dat aproximativ 50.000 hectare de teren agricol, fiind în topul cultivatorilor de cereale din România. InterAgro înseamnă o capacitate de stocare a cerealelor de 700.000 de tone în silozuri și 450.000 de tone în magazii.

Niculae deținea și 170 de hectare de vie, în anul 2008 fiind recolta inaugurală. În statisticile anului 2004 regăsim fabuloasa valoare totală a investițiilor sale în agricultură, peste 100 milioane euro. În anul 2010, revista Forbes publica celebrul său top, Niculae fiind clasat al 880 lea, al treilea român după Dinu Patriciu și Ion Țiriac.

Debutul lui Ioan Niculae în lumea afacerilor a venit imediat după evenimentele din decembrie 1989 când a dezvoltat un parteneriat cu un turc. Ideea lor de afaceri s-a concretizat într-o firmă care făcea comerț cu produse chimice, „Interaction”. Câțiva ani mai târziu, Ioan Niculae fondează ceea ce va deveni imperiul Interagro, o societate mixtă româno-engleză. Afaceristul va achiziționa pachetul majoritar  de 51% din acțiunile rafinăriei Astra Română Ploiești pentru o sumă de 16 milioane de dolari.

În anul 1998 Ioan Niculae participă la majorarea capitalului social al ASIROM, investind suma de 21 de milioane de dolari. Va ieși din acest acționariat peste nouă ani, în anul 2007, în urma tranzacției de vânzare a acțiunilor deținute primind 86 milioane de dolari.

Numeroase umbre au căzut de-a lungul anilor peste parte din afacerile dezvoltate de Ioan Niculae, cu precădere peste afacerile din zona industriei petroliere, absolut toate speculațiile, uneori acuzații directe, fiind demontate sau negate de către afacerist.  Fabricile de țigarete aflate în portofoliul său au fost ruinate iar el considerat principalul vinovat. Una dintre companiile sale cele mai cunoscute, Galaxy Tobbaco, a adus bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ patru milioane de euro, valoare rezultată prin neplata accizelor pentru 130 de tone de tutun vândut unor societăți.

Vezi și: Frank Timiș – între mit și controverse. Cum a reușit să își clădească imperiul de peste 12 miliarde de dolari unul dintre cei mai bogați români

Ioan Niculae,
Ioan Niculae,

Succesul, flerul său de abil om de afaceri își găsesc explicațiile în trecutul său, în anii dinaintea revoluției din 1989. Ioan Niculae absolvise Școala de ofițeri de miliție și Securitate de la Băneasa, activând apoi, firește, în cadrul Securității. Domeniul său de activitate a fost exportul de îngrășăminte chimice iar entitatea angajatoare celebra Întreprindere de Comerț Exterior. Revoluția i-a oferit și lui libertate, libertatea de a aplica tot ceea ce învățase în folosul personal.

Prietenia cu turcul care l-a propulsat în lumea afacerilor a fost un veritabil declic al ceea ce a urmat, peste cinci ani reușind să atragă și capital englez.

În anul 2012, Ioan Niculae este oficial, cel mai bogat român cu o avere de 1.2 miliarde de dolari, avere ce va fi „topită” de sarabanda dosarelor penale. În 2015 încasează prima lovitură, când este condamnat la închisoare pentru un dosar legat de o mită pentru Partidul Social Democrat. Urmează o nouă condamnare în dosarul Interagro. Contabilii lui îi dau rapoarte din ce în ce mai proaste, averea sa fabuloasă ajunge la „doar” 300.000 de dolari, iar ANAF scoate la licitație sediile centrale ale Interagro.

După condamnări averea sa a continuat să scadă, echipa de fotbal a retrogradat și a dispărut total din fotbalul românesc.  Parte din averea sa a fost mutată pe numele unei femei pe care le-a iubit.

Un alt afacerist cu nume aproape identic, Ioan Neculae, care în anul 2010 deținea o avere de 85 de milioane de euro, avere din care a rămas, conform revistei „Capital”, cu 85 de milioane de euro peste 11 ani, în 2021, a început aventura în lumea afacerilor postdecembriste în urma unei traume emoționale. În tinerețea sa, trăită la Codlea în vremuri în care nu visa că va deveno milionar în euro, a iubit o fată. Povestea de dragosste nu s-a terminat cu o căsătorie, din cauza părinților fetei care au considerat că Neculaie este prea sărac, ci cu o tragedie: fata s-a sinucis.

Tânărul îndurerat vinde propriul apartament din Codlea și cu banii obținuți achiziționează o fermă, o afacere al cărei profit va fi folosit pentru implicarea în construcții. Gândul lui este la progres permanent, constant, cumpără firma Prescon și din acest moment ascensiunea sa nu a mai putut fi întârziată, materialele de constucții devenind o adevărată mină de aur pentru Neculaie, al cărui imperiu de la Brașov își definitivase fundația.

Grupul va avea curând o organizare impecabilă cu firme din zona materialelor de construcții, industria hotelieră, dar și cea a transporturilor rutiere. După Prescon, Neculae a cumpărat și uzinele Roman, exportând o perioadă lungă mașini în Statele Unite ale Americii. În anul 2013 averea sa a fost estimată la 32 de milioane de euro.

În 2013 averea lui Ioan Neculaie era estimată la 32 de milioane de euro. S-a căsătorit și a avut un copil, un băiat, divorțând în anul 2006, moment din care numele său nu a mai lipsit din tabloide, fiind asociat în permanență cu numele unor vedete de televiziune precum Daniela Crudu sau Bianca Drăgușanu, Roxana Marcu.

Parte din averea lui Ioan Niculae a fost destinată investițiilor în echipa de fotbal fanion a orașului Brașov, echipă pe care a pierdut-o însă în 2017, odată cu libertatea personală, după o condamnare.

Citește și: Adevărata avere a regilor Casei Regale. Vagoane cu aur, palate, păduri și terenuri, în umbra propagandei comuniste timp de 5 decenii

A ieșit din închisoare în luna decembrie a anului 2022 și a declarat cu convingere că nu se mai implică în fotbal. Nu pierduse nimic din averea personală, condamnările nefiind primite pentru infracțiuni economice. Când a părăsit închisoarea a revenit la colecția impresionantă de mașini de lux, a devenit client fidel al medicilor plasticieni, „suferind” multiple intervenții chirurgicale pentru o întoarcere la aspectul fizic din tinerețea de la Codlea.

Ioan Neculaie a fost o figură importantă în lumea fotbalului românesc, investind sume considerabile în echipa de fotbal FC Brașov și obținând rezultate notabile. Este de notorietate singura calificare a echipei în cupele europene. Cu toate acestea, succestul atins în afaceri nu a putut fi repetat și în fotbal, povestea încheindu-se cu colapsul financiar al clubului și cu falimentul inevitabil.

Ultima știre dintr-o publicație sportivă cu Neculaie protagonist îl prezenta fotografiat într-un restaurant, sărbătorind împlinirea vârstei de 67 de ani, pozele arătând că operațiile estetice continuă să fie o parte semnificatică a modului său de viață. Afeceristul continua însă să fie o prezență constantă în lumea showbiz-ului,un generator constant de controverse din momentul asocierii sale cu celebrele dosare ale prostituatelor de lux și până în prezent.

În anul 2022, milionarul fugise în Grecia pentru a sta departe de închisoare. Primise condamnare, iar în România instanța îl obliga să împartă averea cu soția de care divorțase în urmă cu 16 ani. Un credit încheiat în 2005, împreună cu soția sa, era generatorul problemei. Cu an an înainte, averea ce putea fi împărțită cu fosta soție fusese evaluate de revista „Capital” la 24-28 de milioane de euro, parte din ea fiind supusă sechestrului.

Conform unor surse, o parte din averea fostului patron al fabricii de camioane Roman și al clubului FC Brașov era trecută pe numele fostei soții și a fiului comun, motiv pentru care datoriile lui Ioan Neculaie au fost recuperate cu dificultate. Judecătorii au dispus astfel anularea unor acte de executare silită pentru mai multe imobile care au aparținut milionarului, pe motiv că acestea aparțineau și fostei sale soții.

Când a fost capturat în Grecia, în baza unui mandat international de arestare, milionarul de 65 de ani fără niciun rid se relaxa în zona de lux a frumosului oraș elen Salonic, pregătindu-se să închirieze un bolid Mercedes de lux.

Citește și: „Drăgan fecit”, adevăr și legendă! Povestea primului om de afaceri român care a construit un imperiu financiar de 1 miliard de euro