- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

10.000 de cupluri au divorțat doar în primele 6 luni ale anului. De ce aleg românii să rupă căsătoriile

27 Aug, 10:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
De ce ajung cuplurile din România la divorț? 10.000 de cupluri au divorțat doar până în luna iunie din 2024.
10.000 de cupluri au divorțat doar în primele 6 luni ale anului. De ce aleg românii să rupă căsătoriile

De ce ajung cuplurile din România la divorț? 10 mii de cupluri au divorţat în România în primele şase luni ale anului, potrivit observatornews.ro.

În primele 6 luni ale anului acesta, s-a înregistrat un divorț la fiecare 7 minute. Cel mai des divorţează bărbaţii între 45 -49 de ani şi femeile 35 – 39 de ani. Potrivit datele INS, adulterul, gelozia şi violenţa fizică sunt pricipalele cauze care duc la divorţ, urmate de alcool şi droguri.

Te-ar putea interesa și: INS, date alarmante pentru România: Scad naşterile, decesele, căsătoriile şi divorţurile DOCUMENT

foto: divorț

10.000 de cupluri au divorțat doar în primele 6 luni ale anului. De ce aleg românii să rupă căsătoriile

Județele Vâlcea, Teleorman și Ialomița sunt în top în ceea ce privește numărul de divorțuri înregistrate în țară. Iar în cele mai multe cazuri, românii divorțează după mai puțin de 10 ani împreună. Cei mai mulți dintre aceștia locuiesc la oraș.

„Inima nu are raţiune. Decizia unei căsătorii apare pe fondul acelei fericiri care este doar de moment. Dispare, la un moment dat, pentru că nu este una asumată. Dacă orice cuplu care îşi începe viaţa ar locui cel puţin câteva luni de zile, până la un an, izolat de părinţi, singur, ar da piept cu probleme, lucrurile ar sta total diferit”, a declarat psihologul Daniela Biriș.

Copiii sunt cei care au de suferit mult în aceste situații. Peste 500.000 de copii se află în aceste cazuri, în ultimii 30 de ani. Datele INS mai arată că unul din 6 oameni divorțați doresc să se recăsătorească.

Însă rata de succes scade la a doua și a treia căsătorie. Statisticile mai arată că prietenii/amicii sunt cei care influențează deciziile de divorț. Iar un prieten care a divorțat are puterea de convingere a celorlalți.

Mai mult decât atât, rata divorțurilor din Uniunea Europeană s-a dublat din 1964 până în 2020, așa rată ultimele rapoarte. În 2023, Lituania, Letonia și Suedia erau în topul clasamentului la numărul de divorțuri. Pe ultimele locuri s-au aflat Malta și Slovenia.

Te-ar putea interesa și: Procedura de divorț la notar în 2024. Condițiile clare prevăzute de lege