Sute de filmulețe, glume și poze în care apar leneși circulă zilnic pe rețelele de socializare. Sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale, considerate de majoritatea oamenilor foarte simpatice.
Leneșii provin din unul dintre cele mai primare ordine de mamifere, Xenartha, acest ordin apărând în urmă cu circa 35 milioane de ani în urma, în America de Sud. Sunt strâns înrudiți cu animalele Tatu și Furnicar.Astăzi, doar două genuri de leneși mai există (formate din cinci specii), în America de Sud, deși în trecut existau peste 35 de genuri răspândite în America de Sud, Antarctica, America Centrala și America de Nord, unele exemplare fiind întâlnite chiar și în Alaska.
Citește și: Recifurile de corali sunt în MARE pericol! Jumătate dintre coralii lumii vor fi afectați până în 2035.
Leneșii dispăruți aveau mărimea corpului variabila, de la un metru până la mărimea unui elefant (cei din genul cel mai mare, Megatherium). Cele doua genuri moderne sunt Bradypus, leneșii cu trei degete, și Choloepus, cu două degete. Numărul de degete este variabil doar pentru membrele posterioare, cele anterioare având trei degete indiferent de specie. Ambele specii trăiesc în copaci și au un mod de mișcare foarte interesant, că și când ar fi pe suspensii.
Marcată anual în a treia sâmbătă din Octombrie, Ziua Internaţională a Leneşului doreşte să tragă un semnal de alarmă pentru protejarea acestui îndrăgit mamifer nocturn, cu mişcări extrem de lente, care trăieşte America Centrală şi de Sud, adesea ţintă a braconierilor care vor sa îl domesticească sau să îi vândă carnea moale considerată o delicatesă.
Leneşul trăieşte în copaci, iar dieta sa este alcătuită în principal frunze şi muguri, dar şi din insecte, reptile mici sau păsări, ceea face acest animal important pentru ecosistem. Digestia lui este la rândul său lentă, luând aproape o lună până la completa finalizare.
#InternationalSlothDay a fost creată de AIUNAU, o fundaţie non-profit dedicată protejării tuturor formelor de viaţă sălbatică. Membrii AIUNAU din Columbia lucrează se luptă să protejeze aceste animale încă din 1996, în condiţiile în care mulți sunt ucişi în fiecare an de maşini sau de liniile de înaltă tensiune sau erau capturaţi pentru a fi transformaţi în animale de companie. Odată ce salvează un exemplar, cei de la AIUNAU îl îngrijesc până când acesta se reface şi apoi îl eliberează înapoi în sălbăticie, acolo unde îi este locul.
Ziua Internaţională a Leneşului a fost instituită în noiembrie 2010 pentru a ajuta oamenii să cunoască mai bine aceste creaturi timide şi liniştite, cunoscute pentru tandreţea lor, şi pentru a le împiedica să dispară complet, aşa cum s-a întâmplat deja cu mai multe specii.
Alte articole: Swiss a realizat un avion acoperit cu un material asemănător pielii de rechin. Aeronava a fost creată pentru a economisi energie