- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum să procedezi în cazul în care ai pierdut certificatul de naștere. Tot ce trebuie să știi

02 Aug, 21:00 • Cornel Ghimeșan
Este deja bine știut faptul că certificatul de naștere este unul dintre cele mai importante documente pe care le poate avea o persoană, mai ales pentru că acesta reprezintă dovada oficială a nașterii pe tot parcursul vieții. Cum să procedezi în cazul în care ai pierdut certificatul de naștere.
Cum să procedezi în cazul în care ai pierdut certificatul de naștere. Tot ce trebuie să știi

Certificatul de naștere este unul dintre cele mai importante documente personale și reprezintă dovada oficială a nașterii pe tot parcursul vieții.

Citește și ANAF dă ultimele vești! Se schimbă modul în care operează poprirea pe venit! Nu va mai reține din veniturile încasate lunar

Acest document important trebuie păstrat într-un loc sigur, pentru a fi în siguranță, dar și pentru a-l găsi rapid în situațiile în care ai nevoie de el.

De exemplu, pentru înregistrarea la școală, pentru obținerea unui act de identitare, ori efectuarea tranzacțiilor, dar și altele.

Chiar și așa, documentul poate fi pierdut ușor, iar pentru realizarea altuia, este nevoie să se respecte anumiți pași. Certificatul de naștere este un document eliberat de autoritățile locale atunci când un bebeluș vine pe lume.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă ți-ai pierdut certificatul de naștere

În general, acesta este solicitat în mai multe operațiuni ce țin de interacțiunea cu instituțiile statului, conform Infocons.

În cazul în care nu mai găsești nicăieri certificatul și te gândești că l-ai pierdut, trebuie să apelezi la serviciul de Stare Civilă, unde a avut loc nașterea și să te prezinți cu documentele de mai jos:

Cerere scrisă: Înainte de a solicita un nou certificat de naștere, va trebui să completezi o cerere scrisă la Starea Civilă a primăriei sau a sectorului unde ai fost înregistrat la naștere;

Act de identitate: dovada identității este esențială pentru a obține un certificat de naștere nou;

Certificat de căsătorie, acolo unde este cazul: dacă solicitarea se face pentru copiii născuți în timpul căsătoriei, se poate cere certificatul de căsătorie al acestora;

Dovada plății taxelor: emiterea unui nou document de naștere poate implica o taxă, care trebuie achitată în avans. Sumele variază de la o primărie la alta.

Citește și Decizie ANAF pentru românii care vor să cumpere un apartament sau o casă în 2024. Ce document nou trebuie să obțină

Certificatul de naștere este un document extrem de important, care conține informații esențiale despre datele unei persoane.

Mai precis: numele complet al persoanei născute, data exactă a nașterii, locul nașterii, numele părinților și numărul de înregistrare.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult