Românii care trăiesc în străinătate trimit în țară sume inimaginabile de bani. În anul 2021 au intrat în România 5,6 miliarde de euro, cea mai mare sumă dacă ne raportăm la ultimii trei ani. Cu toate acestea, estimările sugerează că suma reală care a intrat în țară prin diaspora ar putea fi de trei ori mai mare, deoarece pe lângă sumele trimise prin intermediul băncilor, aceștia vin în România și cu „bani la purtător”.
Ai putea să citești și: Încă o problemă pentru români! Facturile la curent și gaze ar putea întârzia chiar și 2-3 luni
„După o statistică oficială, au intrat în anul 2021 5 miliarde de euro prin bănci, oficial, în România. De aici cu siguranță ne dăm seama că discutăm de o sumă mult mai mare pentru că de fiecare dată când revin acasă, revin cu ceva în geantă, în portofel, în buzunar…Probabil că suma reală e de trei ori mai mare 5 miliarde…”, a subliniat jurnalistul și omul de afaceri Bogdan Chireac.
Potrivit datelor frunizate de Banca Națională a României , cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro – țara urmată de Marea Britanie. Au trimis mulți bani și românii din Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.
Cei mai mulți români din diaspora prefără să trimită banii prin transfer rapid care să aibă taxe cât mai mici și optează astfel pentru aplicații de tipul Revolut. Paradigma s-a schimbat în ceea ce privește modul în care sunt transferați banii în țată, iar acest lucru se datorează faptului că tinerii sunt cei care au livrat cei mai mulți bani. Conform statisticilor categoria de persoanelor de 25-34 de ani au trimis 41% din valoarea totală a remitențelor în 2021.
„Probabil, putem extrapola… îi taxăm, prin bănici sau transferuri îi taxăm, sunt scumpe“, a declarat Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în interviul exclusiv acordat pentru Știri Diaspora.
În 2021 banii trimiși de diaspora au reprezentat 2% din Produsul Intern Brut, mai mult decât decât toți investitorii străini.
„Putem spune că cel mai mare investitor străin în România sunt muncitorii români care trimit bani acasă. Ei trimit bani puțini, dar sunt mulți. Ca sume absolute, Germania este pe primul loc, apoi urmează Italia, Spania și Franța. Și, desigur, Marea Britanie, care este aproape la nivelul Germaniei. România este cumva dependentă de aceste intrări de valută, care fac bine economiei”, afirma nul trecut Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.
Sumele trimise prin aplicația Revolut se ridică la 316 milioane de euro, mai mult cu 79% decât în anul 2020, potrivit datelor analizate de aplicația Revolut, care are 18 milioane de clienți la nivel global, din care peste 1,5 milioane doar în România.
Te-ar putea interesa și: Inflația ar putea ajunge la un nou record, până la finele lui 2022. Avertismentul economiștilor