- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

A fost creată făina din care se face pâinea care ne ţine de foame 4 ore şi scade și riscul mai multor boli

04 Mar, 14:30 • Dobran Viorel
Poți face acum pâine dintr-o făină care ține mai mult de foame şi te scapă de boli. Este făcută dintr-un tip special de făină, pentru care bagă mâna-n foc cercetătorii.
A fost creată făina din care se face pâinea care ne ţine de foame 4 ore şi scade și riscul mai multor boli

„Nicio masă fără pâine”, ar fi sloganul corect pentru români, peştele fiind un produs prezent tot mai rar pe mese. Tuturor ne place pâinea și există oameni care nu concep un prânz fără coşul cu pâine, fie ea crescută cu dojdie  sau cu maia sau luată de la magazinul din colţ pentru că era aburindă. Din acest motiv, oamenii de știință britanici au creat făina care menține senzația de sațietate mai mult timp, scăzând nivelul glucozei din sânge și fiind astfel mai benefică sănătății.

Aceasta are la bază leguminoase precum năut, linte și fasole, despre care se știe că sunt utile în controlul greutății și reducerea riscului bolilor de inimă, scrie Science Alert. Însă, spre deosebire de alte tipuri de făină, aceasta a fost obținută printr-o nouă metodă de măcinare, care păstrează structura fibroasă a leguminoaselor.

Povestea a trei prieteni din copilărie care conduc o afacere de succes. Cât au investit în „Pofta de pâine”

Oamenii de știință consideră că înlocuirea făinii de grâu cu această versiune ar putea limita supraalimentarea și, în cele din urmă, ar reduce obezitatea, dar și riscul de diabet și boli cardiovasculare, iar rezultatul final ar fi o pâine mai gustoasă.

Pâinea având la bază acest tip de făină a fost testată pe voluntari, după un post de 12 ore, iar analizele de sânge, recoltat de mai multe ori în decurs de 4 ore după masă, au arătat niveluri ”semnificativ” mai mari de hormoni ai sațietății în sânge, au transmis oamenii de știință Quadram Institute, un centru de cercetare în domeniul alimentar și al sănătății din Norwich, și de la King’s College din Londra.

În plus, și nivelul glicemiei a fost mai redus decât în cazul pâinii din grâu cu circa 40%, după cum se arată într-un raport publicat de The American Journal of Clinical Nutrition.

Care este cea mai bună pâine. Mihaela Bilic a dat verdictul, e sănătoasă și gustoasă

Mihaela Bilic a dezvăluit care este cea mai bună pâine. Medicul nutriționist a explicat motivul pentru care aceasta este nu doar gustoasă, ci și sănătoasă. Specialista a dezvăluit cum se prepară corect acest aliment și cine ar trebui să se bucure de el, în loc să ajungă să îl arunce la gunoi, mai ales că nu dă intoleranță la gluten.

Mihaela Bilic anunţă ce pâine este mai gustoasă

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că rețeta pentru cea mai bună pâine este dată uitării în prezent de cei mai mulți oameni, deoarece aceștia își doresc să facă totul repede și nu mai au răbdare să pregătească cel mai sănătos produs de panificație. Totuși, ingredientele sărace în grăsimi și carbohidrați nesănătoși conținute de acest aliment ar trebui să îi determine pe români să îl prefere.

”Făina ar trebui să nu fie atât de albă și rafinată, să ne întoarcem la procedeele tradiționale de preparare a pâinii. În goana noastră de a face totul cât mai repede nu mai avem nici timp, nici răbdare să lăsăm pâinea la dospit, lucru foarte important. Pâinea cu maia, lăsată la dospit nu dă intoleranță la gluten pentru că bacteriile din maia metabolizează deja o parte din gluten. Este o pâine mai ușor de digerat”, a explicat Mihaela Bilic, potrivit DC Medical.

Mihaela Bilic, despre cine ar trebui să se bucure de pâine

De asemenea, medicul nutriționist a spus că, spre deosebire de persoanele care suferă de boala celiacă, o maladie imună ce le împiedică să se bucure de preparate ce conțin gluten, alți oameni au pretenții mult prea mari legate de tipul de pâine consumată, ba chiar o aruncă.

”Oamenii care suferă de boala celiacă ar da orice să mănânce o coajă de pâine, spre deosebire de multe persoane sănătoase care aruncă pâinea la gunoi. Merită să te bucuri de un lucru pe care organismul tău îl tolerează. Sunt oameni care și-ar dori să facă asta și nu pot, iar noi ne comportăm ca niște copii râzgâiați cărora li s-a urât cu binele”, a mai spus nutriționistul.

Ce conține, de fapt, pâinea din Lidl, Auchan, Kaufland, Carrefour sau alte supermarketuri. Avertisment pentru populație

Deși cei mai mulți oameni care vor să își mențină greutatea, dar mai ales să slăbească, aleg să renunțe la masa de seară, medicul nutriționist Mihaela Bilic încurajează luarea cinei. Specialista a explicat că sunt două motive pentru care n-ar trebui să fie sărită această masă. Primul este legat de faptul că multe persoane au activitate până la ore târzii, iar cel de-al doilea de faptul că cina aduce ”plăcerea, satisfacţia, confortul şi echilibrul” pe care nu le va aduce niciodată prânzul.

”Trebuie să încurajăm masa de seară. Absolut! E o chestiune în primul rând de buget. Trebuie să ne gândim la bugetul nostru caloric, ca la bugetul financiar. Adică, bugetul este al tău şi cum îl cheltuieşti, trebuie să fie spre satisfacţia şi ritmul vieţii tale (…) Faptul că activitatea se prelungeşte mult în noapte, adică organismul îşi cere dreptul lui, pentru că a stat până la ora aia, el a muncit. Masa de seară are şi rolul acesta de a compensa din punct de vedere emoţional toată oboseala, frustrarea, greul care a fost peste zi. Consider că este cea mai importantă”, a explicat Mihaela Bilic.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...