În 2023, 95% dintre gospodăriile din orașele Uniunii Europene aveau acces la internet, comparativ cu 93% în orașe și suburbii și 91% în zonele rurale, conform datelor Eurostat. În 2013, diferența dintre accesul la internet în orașe și în zonele rurale era de 9,7 puncte procentuale, dar decalajul s-a redus treptat, ajungând la doar 4,4 puncte procentuale în 2023, potrivit economedia.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cizmele gonflabile de lux, care au cucerit internetul. Prețul mai mare decât 3.500 de euro a pus internauții pe jar!
foto: internet
Utilizarea dispozitivelor pentru accesul la internet variază între regiunile urbane și rurale. În orașe, 89% dintre persoanele cu vârste între 16 și 74 de ani foloseau smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a naviga pe internet, comparativ cu 86% în orașe și suburbii și 82% în zonele rurale. Laptopurile sunt preferate de 60% dintre locuitorii din orașe, față de 52% în orașe și suburbii și 49% în zonele rurale. În mod similar, tabletele sunt utilizate de 33% dintre cei din orașe, în timp ce doar 31% dintre locuitorii din suburbii și 25% din cei din mediul rural le folosesc.
Diferențele persistă și în ceea ce privește activitățile online. În orașe, 83% dintre persoane foloseau internetul pentru a trimite sau a primi e-mailuri, comparativ cu 78% în orașe și suburbii și 72% în zonele rurale. Accesul la știrile online este de asemenea mai popular în orașe (70%), în timp ce doar 59% dintre locuitorii din mediul rural accesează astfel de informații. Activitățile bancare online sunt realizate de 69% dintre utilizatorii din orașe, comparativ cu 58% în zonele rurale.
Aceste statistici scoate în evidență reducerea discrepanțelor digitale dintre regiuni și persistentele diferențe între gradul de conectivitate și utilizarea internetului în orașe, suburbii și mediul rural.
Te-ar mai putea interesa și: Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai multe persoane să nu treacă prin ce am trecut eu”