Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că acciza la bere va fi majorată în următorii doi ani conform unui nou calendar, care înlocuiește metoda actuală de ajustare în funcție de inflație. Acest nou plan vine în contextul încetinirii ratei inflației și ar putea contribui la creșterea veniturilor bugetare, potrivit profit.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Prețul berii explodează în Europa. Țările din UE unde taxele te ustură cel mai tare
foto: bere
Conform noului calendar, acciza la bere va crește cu 4,3% în 2025 comparativ cu 2024 și cu 5% în 2026 față de nivelul din 2025. Aceleași creșteri se aplică și pentru producătorii independenți care fabrică sub 200.000 de hectolitri anual, însă pentru 2026 majorarea va fi de 4,9%.
În luna septembrie 2023, inflația anuală a fost de 4,62%. Estimările Comisiei Naționale de Prognoză arată că inflația medie anuală pentru 2025 va fi de 4,2%, iar pentru 2026 va scădea la 3,3%.
„Ținând cont de faptul că predictibilitatea fiscală joacă un rol important, precum și de solicitările mediului de afaceri din industria berii privind introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizei la bere, în vederea creșterii volumului pieței, concomitent cu nivelul taxelor colectate la bugetul de stat, se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru bere în vederea asigurării predictibilității fiscale pentru acești operatori economici.
Totodată, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere având în vedere faptul că pentru acest produs se introduce un calendar de creștere graduală a nivelului accizei pentru perioada 2025 -2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflației din anul 2024″, arată proiectul de ordonanță pregptit pentru ședința Guvernului.
Conform legislației actuale, Codul Fiscal stabilește acciza pentru bere la 4,62 lei/hl/1 grad Plato în 2024. Până acum, accizele erau ajustate anual la 1 ianuarie, în funcție de creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în septembrie și comparată cu perioada octombrie 2014 – septembrie 2015.
Noul plan propus introduce un calendar de creșteri graduale pentru acciza la bere, pentru a oferi predictibilitate fiscală producătorilor. Prin acest calendar, nivelul accizelor nu va mai fi actualizat în funcție de inflația anuală, ci va urma un program stabilit pentru perioada 2025-2026. Creșterile vor fi bazate pe rata medie a inflației anuale din 2024.
Astfel, acciza pentru bere va crește treptat, asigurând un cadru stabil pentru operatorii economici din acest sector.
Te-ar mai putea interesa și: Oamenii de știință cred că paharele de bere sunt prea mari și vor să micșoreze halba tradițională, pe care un român o umple în medie de 1365 de ori pe an