„Aceeași Mărie” are mare succes la tinerele care vor să se îmbrace modern, dar cu detalii românești. „Bunica mea ţesea la război diferite piese vestimentare, apoi făcea nişte broderii minunate, aşa că dragostea faţă de portul popular românesc s-a transmis de la o generaţie la alta. Povestea ‘Aceeaşi Mărie’ a început în facultate. Lucrarea mea de licenţă a studiat comportamentul consumatorului pe tema ”Integrarea Elementelor Folclorice în Vestimentaţia Contemporană”.
În felul acesta am îmbinat publicitatea cu pasiunea pentru modă. La Master am dus mai departe conceptul şi am cercetat ideea unui magazin online, iar coordonatoarea lucrării m-a încurajat să transform ideea în realitate. Am început câteva teste şi abia în 2020 am lansat magazinul online.
Vorba românească “Aceeaşi Mărie cu altă pălărie” exprimă foarte bine ceea ce facem noi. Luăm diferite simboluri din cultura română şi le integrăm în contemporan, în piese vestimentare şi accesorii care pot fi purtate în cât mai multe ţinute.”, a declarat Antonia, pentru Economedia.ro.
Magazinul online a fost deschis acum 5 ani, iar investiția a fost de doar câteva mii de euro. Însă, la finalul anului trecut, Antonia a deschis și un showroom. „Am avut doar 4 piese la început: 3 modele de bluză şi un model de tricou. Astăzi avem peste 100 de modele de rochii, bluze, fuste, cămăşi, hanorace şi eşarfe din mătase naturală.
Investiţia iniţială a fost de aproximativ 5.000 de euro şi a acoperit producţia iniţială (materiale care au devenit ulterior stocuri de produse), magazinul online, crearea firmei şi înregistrarea mărcii, plus elementele de packaging. Nu am apelat la credite, toată finanţarea a venit din fonduri proprii.
Modelul de business actual ne permite să operăm cu o echipă mică, formată din 3 persoane: eu, soţul meu şi încă un colaborator. Însă producţia este externalizată la diferiţi furnizori, astfel încât activitatea in-house include doar partea de design, promovarea şi vânzarea efectivă. Cu toate astea, observăm că piaţa a devenit mai complicată, pe măsură ce unele ateliere de producţie şi-au închis porţile”.
Citește și: O nouă afacere pentru frații Pavăl, proprietarii Dedeman. În ce domeniu investesc banii
Afacerea a crescut în acești cinci ani, dar Antonia recunoaște că a fost nevoită să învețe din mers. „După primii ani de teste ştiam cum vreau să arate produsele Aceeaşi Mărie, însă nu ştiam nimic despre ce înseamnă un business de fashion. Cum faci primele stocuri, cum poziţionezi produsele, cum identifici furnizorii care să te ajute.
Este o piaţă extrem de închisă, în care fiecare business încearcă să-şi păstreze furnizorii pentru el. Din fericire, am avut parte de ajutor din partea unor oameni care aveau mulţi ani de experienţă în spate. Cu ghidajul lor am făcut primii paşi, apoi am învăţat cum să identific noi furnizori.”