Viorel Șandru este cel mai mare vânător de trufe din Transilvania. Este stăpânul a 30 de câini pe care i-a dresat special ca să găsească trufe negre, un tip de ciuperci care-i aduc o mulțime de bani.
Are această activitate de mai bine de 30 de ani. Lora și Dick, cățeii dresați de el, îi sunt cei mai buni prieteni și, totodată, niște angajați foarte pricepuți.
Inițial, cei care îl cunosc pe Viorel Șandru au râs de el și nu au crezut niciun moment în ideea lui, însă acum, văzând succesul de care se bucură, au rămas fără cuvinte.
Citește și Planta care se roagă. Care este misterul acestei plante și de ce trebuie să o ferești
„De 30 de ani caut trufe. Am cunoscut oameni foarte bogați, cred că pe cei mai mari din țara asta, prin calitatea mea… dresez orice fel de câine să găsească trufe. Am meșteșugul meu și lumea mă caută, căci li se pare senzațional cum fac”, a povestit bărbatul, potrivit Click.
Românul a explicat cum decurge o vânătoare de trufe și a precizat că în niciun caz nu poate fi comparată cu o plimbare cu câinele prin pădure.
„Această vânătoare de trufe nu este o plimbare cu câinele în pădure. Toată lumea știe că trufele sunt ciuperci foarte apreciate de restaurantele de lux și valoarea lor pe piață în diferite perioade ale anului este foarte ridicată, trebuie să aduni cât mai multe ciuperci, așa plimbările se transformă în bani. Ca să fii vânător bun, trebuie să ai o „pușcă” bună, adică un câine în cazul acesta”, a mai spus el.
De regulă, cele mai bune rase de câini pentru vânătoarea de trufe sunt Lagotto romagnolo, Vizsla maghiară, Pointer englez, Labrador retriever.
„Principalele elemente ale dresajului sunt: îi învățăm întâi elementele de bază ale oricărui dresaj, comenzile simple. Apoi începem dresajul specific pentru a deveni buni vânători de trufe: o lună-două, depinde de cât de repede prinde, îi hrănim cu trufe cu cașcaval, cu salam, toate combinațiile posibile pentru a se învăța cu gustul. De abia acum începe însă pentru câine greul și încercările”, a adăugat el.
Un câine care e considerat un bun vânător reușește să găsească cel puțin 30 de kilograme de trufe pe zi. Un singur kilogram de trufe costă între 600 și 1.000 de lei, în funcție de starea ciupercilor.
Citește și Care sunt cele mai profitabile culturi în agricultura românească