- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Adio, cariere de-o viață! Meseriile viitorului care îți schimbă destinul profesional

23 Oct, 20:40 • Bugiu ⁠Ana Maria
Meseriile viitorului includ profesii precum specialist în mașini zburătoare și arhitect de arene pentru sportivii virtuali. Tinerii vor trebui să se reinventeze de-a lungul carierei, neputând să rămână într-un singur job pentru 50-60 de ani.
Adio, cariere de-o viață! Meseriile viitorului care îți schimbă destinul profesional

Joburile viitorului vor fi dominate de profesii care îmbină tehnologia și creativitatea, cum ar fi specialiști în mașini zburătoare, arhitecți de arene pentru sportivi virtuali, ingineri în energie regenerabilă sau experți în securitate cibernetică. Aceste meserii emergente vor deveni din ce în ce mai importante, în contextul în care inteligența artificială și automatizarea vor înlocui multe profesii tradiționale în următorii 10-20 de ani, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Ce locuri de muncă vor românii. Topul meseriilor și ce salarii primesc în 2024

meserii bine plătite

foto: meserii

Adio, cariere de-o viață! Meseriile viitorului care îți schimbă destinul profesional

Cu toate acestea, meserii precum zidarii, electricienii sau frizerii sunt considerate sigure și stabile, deoarece necesită abilități practice și vor rămâne relevante și căutate pe piața muncii pentru următoarele decenii.

Tinerii sunt sfătuiți să își îndrepte atenția spre domenii de viitor, care oferă perspective de carieră pe termen lung, însă vor trebui să se reinventeze constant.

Tudor, un elev pasionat de IT de la Colegiul de Informatică Tudor Vianu din Capitală, deși cântă într-o trupă, intenționează să urmeze o carieră diferită care să îi asigure stabilitate financiară în viitor.

„Eu m-am decis pentru o meserie. Mi-ar plăcea să lucrez în logistică, să gestionez vânzări, poate să gestionez import-export”, spune Tudor.

Tudor și-a ales o carieră în logistică, dorind să gestioneze vânzări sau import-export, în timp ce colega sa, Ariadna, renunță la ideea de a deveni programator, preferând un domeniu care implică comunicare și lucru în echipă, cum ar fi dreptul sau relațiile internaționale.

„Nu-mi doresc să stau toată ziua la calculator. Îmi place să comunic foarte mult cu ceilalți și să fac echipă, așa că am ajuns undeva în zona de drept sau de relații internaționale”, spune Ariadna.

Specialiștii în resurse umane avertizează că tinerii vor trebui să se reinventeze constant, deoarece durata activă de muncă se va prelungi până la vârsta de 80 de ani, iar aceeași carieră pe parcursul întregii vieți nu va mai fi posibilă.

„Copii ăștia vor trebui să muncească până la vreo 80, că n-o să-i țină nimeni în sistemul de pensii, ceea ce înseamnă că vor trebui să se reinventeze. N-o să poți face același job 60 de ani sau, mă rog, 50 de ani de viață”, spune Dana Cavaleru, director executiv HR.

Inginerii vor continua să fie căutați, în special în domeniile energiei regenerabile și sistemelor autonome. De asemenea, specialiștii în inteligența artificială, securitate cibernetică și dezvoltatorii de mașini zburătoare vor fi la mare cerere. Arhitecții de arene pentru competițiile de gaming profesionist (E-Sports) vor fi, de asemenea, bine plătiți.

„Vor exista opțiuni, indiferent de ce se va întâmpla în piață pentru cei care au meserii concrete și calificate instalatori, zidari, zugravi, electricieni, aceștia sunt și vor fi foarte căutați în piață”, spune Ana Călugăru, reprezentant platformă de joburi on line.

Liceenii sunt sprijiniți să-și descopere abilitățile și domeniile de interes prin intermediul unei platforme educative. Aceștia au ocazia să viziteze companii, să înțeleagă ce implică diverse meserii și să învețe cum să-și negocieze salariul pentru viitoarele locuri de muncă.

„Sunt extrem de interesați de competențele de care au nevoie, de abilitățile pe care să și le croiască și, câteodată, sunt foarte curioși despre investiții”, spune Simona Ciora, reprezentant compania bancară.

„Tinerii ar trebui să se orienteze către domenii care combină creativitatea cu tehnologia, precum dezvoltarea de software, design-ul digital, medicina personalizată și sustenabilitatea în afaceri”, spune Diana Marin, manager proiect FDVDR.

Pe 30 octombrie, experți de top vor participa la conferința web didactica, unde se va discuta despre meseriile viitorului. Conferința este organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Te-ar mai putea interesa și: Top 5 cel mai bine plătite meserii din România. Nu ai nevoie de studii superioare pentru a câștiga peste 5.000 de lei pe lună