Australia a introdus o lege care interzice copiilor sub 14 ani să utilizeze Facebook, Instagram și TikTok, ca parte a unei inițiative de a reduce timpul petrecut pe ecrane și de a încuraja experiențe reale, precum sportul și socializarea directă, a anunţat marţi premierul Anthony Albanese, potrivit Antena 3 CNN.
Vârsta minimă pentru conectarea la Facebook, Instagram şi TikTok ar trebui să fie fixată între 14 şi 16 ani.
Te-ar mai putea interesa și: Top 5 cei mai bine plătiţi fotbaliști de pe Instagram. Cât câştigă Messi dintr-o postare
foto: rețele sociale
Demnitarul australian a explicat că scopul este să protejeze copiii de efectele negative ale rețelelor sociale, iar liderul opoziției conservatoare, Peter Dutton, a susținut ferm legea, argumentând că întârzierile în implementare continuă să expună copiii la riscurile online.
„Vreau să văd copiii departe de ecranele lor şi (mai degrabă) pe terenurile de fotbal, în piscine şi pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experienţe adevărate cu oameni adevăraţi, întrucât ştim că reţelele sociale fac rău societăţii”, a mai spus demnitarul australian pentru postul naţional de televiziune ABC.
Liderul opoziţiei conservatoare, Peter Dutton, şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul de lege al guvernului. ”Fiecare zi de amânare lasă vulnerabili copiii la pericolele reţelelor sociale”, a declarat el.
Expertul Daniel Angus, profesor la Universitatea de Tehnologie din Queensland, a avertizat că proiectul de lege care interzice copiilor sub 14 ani utilizarea rețelelor sociale subminează anchetele și principiile democrației deliberative, riscând să excludă tinerii de la o participare importantă și sănătoasă în lumea digitală.
„Proiectul subminează ancheta şi principiile democraţiei deliberative şi ameninţă să cauzeze greşeli prin excluderea tinerilor de la o participare importantă şi sănătoasă la lumea digitală”, adaugă expertul.
Toby Murray, profesor asociat de informatică la Universitatea din Melbourne, a subliniat că guvernul va testa o tehnologie de verificare a vârstei, dar a avertizat că metodele actuale sunt nefiabile, ușor de ocolit și pot pune în pericol viața privată a utilizatorilor acestor rețele sociale.
„Guvernul este pe cale să testeze o tehnologie de verificare a vârstei. Dar se ştie deja că metodele actuale nu sunt fiabile, sunt uşor de ocolit şi riscante pentru viaţa privată a utilizatorilor”, afirmă el.
A fost aprobat în iulie de către Senatul SUA un proiect de lege asemănător, care fixează la 13 ani vârsta minimă pentru a accesa aceste reţele sociale.
Te-ar mai putea interesa și: Bani de la Instagram pentru români în 2024. Cum poți face o mică avere cu ajutorul aplicației