- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Afacerea de 1 milion de euro. Scamatoria care a păgubit sute de români

21 Sep, 23:23 • Bugiu ⁠Ana Maria
Scamatoria care înșală o mulțime de români. Hackerii s-au îmbogățit de pe urma lor.
Afacerea de 1 milion de euro. Scamatoria care a păgubit sute de români

Recent, o nouă schemă de înșelăciune online a început să facă ravagii în România, lăsând zeci de victime fără niciun ban în conturi. Hackerii au dezvoltat o metodă ingenioasă și periculoasă, vizând, în special, persoane vârstnice care, din lipsă de experiență în tehnologie, sunt mai vulnerabile la astfel de fraude, potrivit bugetul.ro.

Metoda de fraudă începe cu promisiuni tentante: escrocii contactează victimele, prin telefon sau e-mail, și le oferă oportunități de câștiguri rapide, prin investiții în acțiuni la Bursă.

Pentru a „profita” de aceste oportunități, victimele sunt convinse să instaleze o aplicație pe telefoanele lor mobile. Această aplicație, aparent inofensivă, este, de fapt, un instrument prin care hackerii preiau controlul asupra dispozitivelor.

Odată ce aplicația este instalată, hackerii pot accesa conturile bancare ale victimelor și transfera banii, fără ca acestea să observe. După ce au reușit să sustragă fonduri, escrocii continuă să contacteze victimele, prin mesaje pe WhatsApp, pentru a le păstra în ignoranță și a evita detectarea rapidă a furtului.

Te-ar mai putea interesa și: Cum funcționează cea mai nouă tentativă de fraudă. Nu dați click pe link-urile primite!

foto: scamatoria

Afacerea de 1 milion de euro. Scamatoria care a păgubit sute de români

Laura Voicu, subcomisar IGPR, a explicat că metoda se bazează pe lipsa de educație digitală a unor persoane, în special vârstnici și tineri, care nu sunt suficient de familiarizați cu securitatea online. Acest deficit de cunoștințe face ca victimele să fie mai ușor de păcălit și să nu-și dea seama imediat că au fost înșelate.

„Se bazează pe naivitate, pe necunostinţă pentru că educația aceasta digitală nu este foarte bine formată în randul anumitor persoane, respectiv tineri sau persoane care trec de 60 de ani”, a declarat Laura Voicu, subcomisar IGPR.

Până acum, au fost raportate cazuri în care escrocii au furat sume uriașe de la o singură victimă, cuprinse între câteva zeci de mii și 450.000 de euro. După ce și-au dat seama că au fost păcăliți, victimele au contactat autoritățile și au depus plângeri, sperând să recupereze banii pierduți. Însă, potrivit polițiștilor, asemenea cazuri sunt extrem de dificile de soluționat din cauza complexității și internaționalității acestor fraude online.

„Îmi sună telefonul si imi spune: buna ziua – Mi-a spus numele – Sunt de la Bursa de Valori Bucureşti şi vreau să stăm de vorbă un pic fiindcă aveţi în portofoliu Bursei de Valori nişte sume şi într-adevăr aveam”, spune una dintre victime.

„Singura rezervă de bani pe care o aveam. Nopţi întregi recunosc că nu am dormit. Au fost relativ convingători pentru faptul că eu într-adevăr aveam acţiuni la Bursa de Valori şi chiar îmi propuneam de multă vreme să merg dar nu am avut timpul necesar”, a spus altă persoană păgubită.

„Am fost furată de 80.000 ron si 450.000 euro. Sunt tristă de tot. Aş vrea să mor”, a spus o altă victimă, pradă acestei scamatorii.

Te-ar mai putea interesa și: Cum funcționează „Oglinda spartă”, noua metodă de fraudă prin care șoferii rămân fără bani