U
n studiu realizat de IRES pentru Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a arătat care sunt principalele temeri ale românilor. Conform acestuia aproximativ 55% dintre români se simt ameninţaţi de incendii, în timp ce 20% se tem de furtul din locuinţă. În același studiu se arată că jumătate din populație este speriată de cutremure și doar 35% de vijelii.
„Doar unul din cinci români se simt ameninţaţi de furturi în cazul locuinţelor lor. Aproximativ 87% dintre români spun că sunt interesaţi de soluţii de prevenire a furturilor din locuinţe, iar asigurarea este una dintre cele mai importante forme de protecţie financiară de care putem beneficia cu toţii în momentul producerii unor astfel de incidente. Este vorba de acele poliţe PAD care acoperă trei riscuri, respectiv cutremure, inundaţii catastrofale şi alunecări de teren”, a afirmat miercuri Alexandru Ciuncan, preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
În momentul de față doar 20% dintre locuinţele românilor deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor. Pe de altă parte doar 17% dintre locuinţele românilor au o asigurare facultativă, care acoperă multe alte riscuri, inclusiv riscul de incendiu sau riscul de furt.
Alte articole: O bancnotă de 5.000 de lei imprimată în 1998 se vinde pe internet cu 300.000 de RON
„Practic, vorbim de 1,8 milioane de locuinţe asigurate din totalul celor 9,6 milioane de locuinţe cu poliţe obligatorii şi 1,6 milioane de locuinţe care au o asigurare facultativă pentru locuinţă. Ne dorim ca românii să fie din ce în ce mai bine informaţi atunci când vine vorba despre riscurile la care se expun atât ei, dar în mod special locuinţele lor, motiv pentru care am iniţiat, în primul rând, alături de cei de la IRES, o cercetare sociologică dedicată pentru a înţelege care sunt riscurile de care românii se simt ameninţaţi când vine vorba de locuinţa lor”, a mai spus preşedintele UNSAR.
În anul 2022 numărul încendiilor pe zi a crescut cu aproximativ 14%, față de anul trecut. În 2022 sunt înregistrate 23 de incendii/zi, în timp ce în 2021 se înregistrau 19 incendi/zi, conform datelor oficiale.
„În legatură cu riscurile de furt, dintre cei aproximativ 20% de respondenţi dintre proprietarii şi viitorii proprietari de locuinţe care se consideră ameninţaţi de producerea unui furt, aproape jumătate spun că acest risc de furt este mare şi foarte mare”, susţin autorii studiului.
De asemenea, în ceea ce priveşte cauzele, majoritatea invocă faptul că locuinţele lor sunt atractive pentru hoţi sau deţin obiecte care ar putea fi de interes pentru hoţi, iar alţii spun că în zona în care locuiesc au avut loc mai multe furturi în ultima vreme, acesta fiind principalele motive.
Conform studiului, aproximativ 57% dintre români nu deţin nicio formă de protecţie pentru furturi, în timp ce 42% spun că deţin o formă de protecţie.
„Dintre aceştia, 25% au sistem de alarmă sau sistem antiefracţie (senzori, camere video, etc), 10% spun că au instalat o uşă de acces în locuinţă cu o uşă specială antiefracţie şi 7% spun că au asigurare facultativă de locuinţă încheiată, care acoperă şi riscul de furt. În ciuda faptului că doar 20% dintre români se consideră ameninţaţi de riscul de furt, 85% dintre respondenţii studiului spun că pentru ei este foarte importantă protecţia împotriva furturilor”, arată studiul.
La rândul său, comisar-şef Aurel Călin, şef serviciu de Combatere a infracţiunilor contra patrimoniului – Direcţia de investigaţii criminale, susţine că „multe furturi se comit în ultima perioadă prin împrietenire”.
„Autorii se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor instituţii publice sau care furnizează servicii ori reprezentanţi ai unor firme private. De asemenea, aproximativ 60% din furturile din locuinţe se comit în mediul urban, 40% în mediul rural. Sunt în mediul rural mai mult furturi de subzistenţă, furturi din anexe gospodăreşti însă sunt şi aceste furturi prin împrietenire. Vizavi de furturile din locuinţe – şi mă refer aici la furturile din apartamente care se întâlnesc destul de des, de regulă autorii vizează zone şi locuinţe, apartamente care sunt zone cu potenţial economic, mai bogate”, a subliniat Aurel Călin.
Studiul de cercetare sociologică realizat de IRES pentru UNSAR a avut un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 111 proprietari, co-proprietari sau persoane cu care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani.
Citește și: Trafic de droguri în Arad! Peste 50 de persoane aduse la audieri