Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă consumul de sare în exces. Puțini oameni știu că anumite tipuri de sare conțin un aditiv nociv pentru organismul uman, potrivit cancan.ro.
Citește și: Cât costă bancnota românească de zero euro! Este greu de crezut că este real
Sarea este de nelipsit din bucătăria oamenilor, în special din alimentația zilnică, iar consumul excesiv poate avea repercursiuni grave asupra organismului. Ei bine, de reținut este faptul că, un aditiv extrem de nociv est prezent în anumite tipuri de sare.
Este vorba de ferocianura de potasiu (E536), un aditiv alimentar cu rol de agent antiaglomerant, ce se utilează în acest aliment și substituenții acesteia, dar și în condimente. Așadar, ferocianura de potasiu se obține prin mai multe metode și este o substanță solidă care cristalizează în sistemul monoclinic.
Cristalele au culoarea galbenă, sunt transparente, lucioase și au un gust dulceag-amărui, salin. Este o substanță solubilă în apă, însă solubilitatea sa diferă în funcție de temperatură De asemenea, mai prezintă solubilitate în etilamină, acetonă și eter. Totuși, ea este insolubilă în alcool.
Acest aditiv se folosește doar la sare, iar în condiții obișnuite, aditivul E536 nu este atât de toxic. Mai exact, ferocianură de potasiu poate provoca dureri de cap, amețeală, deficiență de respirație, dar și o reducere a transportului de oxigen de către sânge. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 0-0,025 mg/kilocorp (calculată ca ferocianură de sodiu). Acest aditiv este însă interzis în alimentele destinate nou-născuților și copiilor mici.