Alimentele ce trebuie evitate pe caniculă. Vara, organismul și funcția cerebrală au nevoie de o alimentație specială și de cât mai multă hidratare. Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat care e alimentul pe care e mai bine să-l evităm în această perioadă ca să evităm problemele de sănătate.
Alimentele ce trebuie evitate pe caniculă. Ca să ne protejăm și să ne fie cât mai ușor să rezistăm unei astfel de perioade caniculare, e bine să păstrăm o alimentație ușoară și hidratantă. Vlad Ciurea a dat exemple în acest sens, salatele, băuturile ușoare, neenergizate sunt cele mai recomandate.
Ar trebui să scoatem din alimentația din timpul verii grăsimile și mâncărurile prăjite sau alimentele supraprocesate, care sunt digerate greu și vin cu un stres în plus. În plus, e bine să avem mese frecvente, dar în cantități mici pentru a nu ne îngreuna prea mult.
„Trebuie să ne protejăm și ne protejăm întreg organismul, inclusiv funcția de comandă cerebrală, prin ceea ce mâncăm și cum ne hidratăm. În primul rând mâncarea trebuie să fie foarte ușoară. Nu degeaba s-au inventat aceste salate. Cât mai multe salate, cât mai multe băuturi ușoare, nu energizante, cât mai multe cantități limitate la mese, adică mese cât mai dese, cu cantități limitate. O serie întreagă de lucruri trebuie îndepărtate.
Tot ceea ce înseamnă grăsimile, toate acele mâncăruri prăjite, supraprocesate, acei minunați mititei care ne plac, poate seara, sau doar duminică la grătar, dar dacă vrei să muncești, nu poți mânca o asemenea mâncare despre care noi spunem că este grea pentru metabolism, pentru organism, pentru că deja organismul este supus unui stres din cauza căldurii, din cauza circulației, din cauza stresului, în funcție de activitatea fiecăruia, și mai venim și cu o mâncare foarte grea care o să cadă ca un bolovan în stomac. Ce se întâmplă în perioadele acestea de caniculă? Se golește creierul de activitate vasculară și o mâncare foarte grea care cade în stomac duce la fenomene de ischemie coronariană și cerebrală, deci funcțiile nu mai merg în condiții normale”, a afirmat celebrul neurochirurg la Antena 3.
Vlad Ciurea spune că trebuie să evităm alimentele prăjite și supraprocesate fiindcă, pe lângă faptul că nu sunt deloc sănătoase, pe timp de caniculă pot să ne agraveze problemele de sănătate. Pot duce la episoade de ischemie coronariană și cerebrală fiincă organismul deja e dominat de stres din cauza temperaturilor uriașe.
„Una este ceea ce îi place stomacului, acea bunătate a stomacului, și alta este creierul. Vă dau un singur exemplu. Când simțim mititeii care sfârâie pe grătar, plecăm în direcția respectivă. Ne-am dus după vizualizare, după zgomot, după miros. Ancestral, în genomul românesc, s-au imprimat acești mititei care ne plac tuturor. Însă creierului nu îi plac. Nu are voie creierul să acceadă la acest produs. Nu am spus să nu guste de două ori pe an, de trei ori pe an, dar să nu fie o mâncare frecventă. Pentru că această compoziție, pentru celula nervoasă, nu este de cea mai bună calitate”, a mai spus Vlad Ciurea.