- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Alimentele de care ar trebui să te ferești. Sunt în strânsă legătură cu dezvolarea de cancer

21 Sep, 17:23 • Andrei Alina
Un cunoscut dietetician oncolog atrage atenția că alegerile noastre alimenare pot influența sănătatea. Mâncarea pe care o consumăm poate ajuta organismul, prin reducerea inflamației și reglarea hormonală, ori din contră poate provoca daune ireparabile, precum cancer.
Alimentele de care ar trebui să te ferești. Sunt în strânsă legătură cu dezvolarea de cancer

Un reputat medic oncolog avertizează că anumite alimente ne distrug sănătatea și consumul lor este asociat cu apariția diverselor forme de cancer. Dieteticianul oncolog Nichole Andrews, cu peste 300.000 de urmăritori pe Instagram, spune că de cele mai multe ori, alegerile noastre alimentare pot influența extrem de mult procesele biologice, precum repararea ADN-ului, inflamația și reglarea hormonală.

Citește și: Adio, fumat și vapat în orice spațiu public. Decizia care schimbă totul pentru fumători

 

Alimentele de care să te ferești pentru a nu dezvolta cancer

Dieteticianul oncolog Nichole Andrews spune că printre cele măi dăunătoare alimente, de care ar trebui mereu să ne ferim, sunt cele care conțin carne procesată. Studiile au arătat că un consum regulat de carne procesată precum bacon, cârnați și suncă etc., este asociat cu un risc crescut de cancer, în special colorectal.

„Aceste substanțe sunt adăugate cărnii procesate pentru a conserva culoarea și a preveni deteriorarea. În studiile de laborator, acești compuși formează substanțe cancerigene”, subliniază nutriționista într-un videoclip postat pe TikTok.

Recent, Uniunea Europeană le-a impus producătorilor de mezeluri și procesatorilor de carne să elimine aditivii artificiali din alimente, considerați compuși nocivi.

Citește și: Pericolul de pe TikTok. Nu faceți asta! „Poate crește riscul de cancer”

Pe lângă carnea procesată, și consumul exagerat de zahăr reprezintă o problemă. Medicul explică faptul că o dietă bogată în zahăr poate contribui la obezitate, un factor de risc bine cunoscut pentru diversele tipuri de cancer, precum cancerul de sân, colon și endometru.

În opinia medicului, cancerul poate fi evitat prin alegerea unei diete echilibrate, printre viață activă, practicarea sportului și menținerea greutății.

Din diata zilnică nu ar trebui să lipsească fructele și legumele. De asemenea, peștele ar trebui consumat cel putin de două ori pe săptămână. De exemplu, somonul este una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 cu lanț lung, acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Este un pește extrem de versatil. Poate fi preparat la abur, sotat, afumat, făcut la grătar, cuptor sau poșat. Se poate servi si crud în sushi și sashimi.