Cei care sunt superstițioși ar trebui să țină cont de anumite reguli pentru a avea parte de un an lipsit de ghinion.
De Crăciun, masa a fost plină de preparate din porc / carnati, caltaboș, tobă, șorici -, sarmale, cozonaci, însă de Revelion meniul trebuie să fie mai ușor. În primul rând, de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească peștele. Cei care mănâncă pește de revelion scapă mai ușor de necazuri.
Dacă peștele nu e pe placul vostru, atunci puteți opta pentru carne de pasăre, fie curcan, fie rață sau gâscă, însă nu pui. Superstițioșii spun că dacă mâncați carne de pui de găină în noaptea de Revelion veți fi urmăriți de ghinion în anul următor.
Citește și Cum aranjăm corect platoul cu brânzeturi. Cele mai potrivite garnituri
De asemenea, de Anul Nou ar trebui să avem în mediu carne de porc, se crede că porcul simbolizează prosperitatea și avansarea, pentru că se roteste cu capul înainte, avansând spre viitor. Astfel, consumul de carne de porc este considerat un semn de bun augur, care va aduce succes și îmbunătățirea condițiilor financiare în noul an. Sarmalele, umplute cu carne de porc sau cu amestecuri de carne și orez, sunt și ele un simbol al prosperității, întrucât forma lor rotundă este asociată cu ciclul vieții și cu continuitatea. Se spune că începerea anului cu sarmale poate aduce stabilitate și împlinire în familie.
În multe țări, obiceiul de a mânca 12 struguri la miezul nopții este un simbol al celor 12 luni ale anului. Fiecare strugure mâncat reprezintă o lună plină de noroc, iar acest ritual este menit să aducă bunăstare și să alunge ghinionul.
Alte elemente simbolice de Revelion sunt cozonacii, colacii sau pâinea tradițională. Colacul rotund simbolizează ciclicitatea și continuitatea, în timp ce cozonacii reprezintă abundența și dulceața vieții.
Cum spuneam, în noaptea dintre ani nu trebuie să măncăm carne de pui. Motivul principal este că păsările, prin natura lor, „sapă” în pământ cu ciocul, iar acest comportament simbolizează înapoierea și pierderea de progres. De asemenea, se crede că dacă mănânci carne de pasăre, vei „înapoi” în loc să mergi înainte, un simbol al stagnării.
Citește și Rețetă tort Red Velvet. Cum se prepară cel mai popular desert din cofetării
Nici alimentele foarte acide, cum sunt murăturile, nu sunt recomandate. Se consideră că „acidul” poate aduce dispute și conflicte în viața personală. De asemenea, acestea sunt asociate cu o energie mai „negativă” și pot influența starea de spirit a celor care le consumă.
În plus, semințele sau nucile care necesită mult timp pentru a fi sparte nu sunt văzute ca fiind potrivite pentru noaptea de Anul Nou. Se spune că „munca” de a le mânca va duce la un an plin de eforturi și greutăți, fără recompense imediate.
Alimentele care sunt asociate cu ideea de lipsă, cum ar fi pâinea sau produsele de patiserie vechi sau uscate, sunt evitate pentru că ar putea aduce „goluri” în viața celor care le consumă în noaptea dintre ani. În schimb, se preferă alimentele bogate și pline, care simbolizează abundența.