Alimentul românesc a făcut senzație în țările bogate, mai exact în Germania, Elveția, Italia sau Belgia. Acestea cer continuu ca delicatesa să fie în mod permanent la vânzare și să fie îndeajuns pentru toți iubitorii de acest aliment, a informat antena 3 CNN.
Nisetru Siberian este alimentul cel mai căutat în țările străine, fiind exportat din România. Nu mai puțin de patru tone urmează să plece din Santăul Mic, Bihor și să ajungă până în Elveția. Două bazine din lacul de șapte hectare au fost golite pentru acest export, chiar dacă din ce în ce există nai puține crescătorii de sturioni în România, deoarece majoritatea importurilor se făceau din Rusia.
Majoritatea exporturilor de sturioni au fost blocate de sancțiunile impuse Rusiei, fapt pentru care românii profită la maxim de această oportunitate și încearcă să livreze cât mai mult posibil unei piețe vestice care cere acest aliment în permanență.
Mariana Suciu, administrator de fermă piscicolă, transmite că cererea a crescut în ultima perioadă chiar și de cinci ori, iar prețul nu e de neglijat.
„Anul trecut am vândut în jur de cinci tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4-5 ori. 25 de tone în primele trei luni şi cu siguranţă o să vindem încă pe atât”, a explicat expertul.
Sturionii care împlinesc vârsta de 8-15 ani sunt importanți și extrem de valoroși, deoarece au o cantitate mai mare de icre.
„În jur de 80% a crescut cererea pentru femele la export. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2.000 de euro (pe kilogram – n.r.)”, a completat Mariana Suciu.
Nisetrul siberian e o specie de sturion, în care 30% din greutatea femelei e reprezentată de icre.