- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Alte ajutoare din partea statului! Începând cu 1 septembrie, unii români vor avea parte de vești bune

23 Aug, 09:00 • Cornel Ghimeșan
Ajutoare pentru unii români! Ministerul Agriculturii este de părere că seceta severă a afectat o mare parte din terenurile agricole ale României, astfel că, s-a anunțat un set de măsuri urgente pentru a susține fermierii români!
Alte ajutoare din partea statului! Începând cu 1 septembrie, unii români vor avea parte de vești bune

În contextul dificultăților provocate de seceta severă care a afectat o mare parte din terenurile agricole ale României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat un set de măsuri urgente pentru a îi ajuta pe fermieri.

Te-ar putea interesa și Cine sunt românii care primesc ajutor de la stat de 10.000 de lei. Condițiile pentru a lua banii

După o întâlnire de lucru organiză de ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, la care au participat reprezentanți ai principalelor organizații din sectorul vegetal, s-a decis acordarea de noi ajutoare financiare pentru agricultorii afectați.

Câți bani vor primi fermierii, din partea statului

Începând cu 1 septembrie, statul român va începe un program ambițios și unic în Europa, prin care va oferi lucrătorilor agricoli o primă de asigurare de 3.000 de lei pe hectar pentru terenurile protejate împotriva secetei.

Astfel, această măsură vizează protejarea a aproximativ 7 milioane de hectare de teren agricol.

„În momentul de față trebuie să luăm alte măsuri urgente pentru agricultură şi îmi asum acest pachet de măsuri pe care trebuie să îl luăm începând cu 1 septembrie în Guvernul României. Am discutat şi cu colegii de la ASF, am creionat un mecanism unic în Europa prin care statul român asigură 7 milioane de hectare la secetă.

De ce spun acest lucru? Pentru că am făcut un fond de risc prin care se reține de la fermieri 3% din subvenția de la Uniunea Europeană, iar aplicând acest mecanism prin care practic asigurăm la secetă aceste culturi mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat, astfel încât cele 7 milioane de hectare să fie asigurate de statul român”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Alte ajutoare pe care le pot primi feremierii români

Mai mult decât atât, tot în sprijinul fermierilor, în gestionarea dificultăților financiare, Florin Barbu a transmis și modificări importante ale condițiilor de acordare a ”Creditului Fermierului”.

Pentru cei ce nu știu, printre modificările respectivă există și suspendarea plății ratelor la creditele cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, până în luna octombrie 2025, conform ZiarulUnirea.ro.

Decizia aceasta vine în sprijinul lucrătorilor agricoli ce se confruntă cu dificultăți financiare majore din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a costurilor ridicate ale creditelor.

Pe lângă cele menționate anterior, fermierii ale căror culturi de primăvară au fost foarte afectate de secetă și care au încheiat procesele-verbale de constatare și evaluarea a pagubelor, vor avea parte de un ajutor de până la 200 de euro pe hectar, începând cu 15 octombrie 2024.

Compensația aceasta este făcută să ajute la acoperirea pierderilor și să le dea fermierilor o mică stabilitate financiară în fața fenomenelor climatice tot mai frecvente.

Te-ar putea interesa și 434 de milioane de lei ajutor de stat pentru români. Cine poate fi eligibil

„Ministrul i-a asigurat pe reprezentanții agricultorilor că reabilitarea și extinderea infrastructurii de irigații a României reprezintă prioritatea sa și a MADR și i-a îndemnat să se alăture Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, pentru a putea depune proiecte în vederea modernizării infrastructurii secundare de irigații, astfel încât să beneficieze de producții stabile și predictibile”, este mesajul Ministerului Agriculturii.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult