- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Amenda este de 5.000 de lei dacă tai această plantă! A ajuns să fie pe cale de dispariție

24 Jul, 10:28 • Bugiu ⁠Ana Maria
Care este planta din România pe care nu ai voie să o tai. Altfel, riști o amendă de 5.000 de lei.
Amenda este de 5.000 de lei dacă tai această plantă! A ajuns să fie pe cale de dispariție

Care este planta din România pe care nu ai voie să o tai? În România, există la momentul actual, sunt aproximativ 600 de specii de plante ocrotite prin lege, fiind incluse în diverse arii naturale protejate, precum sunt parcurile naționale și rezervațiile naturale. Există o specie dintre toate acestea la care riști o amendă de 5.000 de lei, dacă o tai, potrivit bugetul.ro.

Aceste plante sunt ocrotite de lege, pentru a preveni dispariția lor și pentru a conserva biodiversitatea țării.

Te-ar putea interesa și: Casa de Pensii anunță majorări cu 40%. Care vor fi pensionarii care vor lua mai mulți bani

foto: planta

Care este planta din România care a ajuns să fie pe cale de dispariție

Amenda pentru tăierea acestei plante este de 5.000 de lei. Înainte se putea culegea fără restricții, dar în prezent, a ajuns să fie pe cale de dispariție, astfel, ajungând pe lista plantelor pe ocrotite prin lege.

Nu este vorba despre Floarea-de-Colț, ci despre Papucul Doamnei. Științific, planta este denumită Cypripedium calceolus, fiind o orhidee, care apare în pădurile umbroase de foioase și mixte. A fost culeasă excesiv de către turiști sau oameni ai zonelor respective, ajungând să fie interzisă tăierea sa de mai bine de un secol, printr-un Decret Regal.

Mai des o vei găsi în Munții Apuseni, Făgăraș, Bucegi, Ceahlău sau în Suceava, iar in afara României o vei putea admira în Europa Centrală, Himalaya subtropicală și India. Papucul Doamnei adoră zonele însorite și solurile calcaroase și umede.

Papucul Doamnei impresionează prin frumusețea sa, în culori de galben aprins și roșu închis, cu frunzse late și ovale. Planta poate atinge până la 80 de centimetri în înălțime și nu poate trece neobservată.

Legenda Papucului Doamnei

Legenda începe cu Zeița Venus (zeița dragostei și a frumuseții), care și-ar fi pierdut pantoful în iarba înaltă din cauza lui Jupiter, care se temea că zeiţa va rămâne pe Pământ de dragul unui cioban din Munţii Rarăului care cânta minunat la fluier.

Acesta a eliberat un fulger cum nu s-a mai văzut şi i-a poruncit lui Venus să se întoarcă în lăcaşul zeilor, în Olimp. A lăsat, însă, în urmă, pantoful colorat care a prins rădăcini în câteva zile.

Ciobanul a rămas să îl păzească, iar Venus îi spunea în fiecare seară în vis:

„Să nu mişti papucul din locul lui pentru că el se va transforma în cea mai frumoasă floare ce va împodobi văile munţilor voştri”, a spus acesta.

Ce alte plante sunt ocrotite prin lege în România

Este necesar să înțelegem că sancțiunile pentru tăierea sau distrugerea acestor plante nu sunt mai importante decât motivul pentru care acestea sunt ocrotite prin lege. Plantele sunt pe cale de dispariție în țara noastră și nu numai și trebuie să fim responsabili în păstrarea acestora cât mai mult posibil, pentru supraviețuirea lor și a biodiversității locurilor.

Cea mai cunoscută plantă ocrotită de lege de la noi din țară este Floarea-de-Colț, care crește de-a lungul Munților Carpați, pe versanți abrupți și pe stânci şi este considerată monument al naturii încă din anul 1933.

Laleaua pestriţă mai este lista plantelor ocrotite de lege, cunoscută şi ca „floarea de şah” sau „clopotar”. Aceasta înfloreşte doar 7 zile pe an, în luna mai, şi poate fi văzută în Mureş, Banat sau Olt.

Bujorul românesc mai este ocrotit prin lege și înfloreşte la mijlocul lunii mai în Dobrogea, Moldova, Transilvania sau Oltenia, având culoarea sângelui şi o aromă parfumată.

Nufărul termal și Garofița Pietrei Craiului sunt din ce în ce mai rare și se pot observa doar în anumite locuri din România, respectiv zona Băilor Felix și Parcul Național Piatra Craiului.

Te-ar putea interesa și: A doua zi când scad prețurile la Petrom! Cât costă acum să faci un plin la o stație din București