- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Amenzi colosale, de 5.000 de lei, pentru românii care stau la bloc. Ce reguli trebuie să respecți dacă ai geamuri sau balcoane

25 Sep, 08:14 • Cornel Ghimeșan
Se dau amenzi colosale pentru românii care stau la bloc și nu respectă câteva reguli de bază.
Amenzi colosale, de 5.000 de lei, pentru românii care stau la bloc. Ce reguli trebuie să respecți dacă ai geamuri sau balcoane

Românii care locuiesc la bloc și au geamuri și balcoane riscă amenzi de 5.000 de lei. Tocmai pentru a evita această sancțiune e necesar a fi respectate câteva reguli simple.

Proprietarii de apartamente care vor să facă schimbări la fațada blocului, inclusiv să instaleze gratii, trebuie să țină cont de normele legale, iar înainte de a face aceste modificări să obțină toate aprobările necesare. Dacă nu au autorizație riscă amenzi și pot fi obligați să demonteze ce au făcut. Trebuie ținut cont de siguranța clădirii, de aspectul estetic al fațadei pentru ca în felul acesta să nu se aplice sancțiuni.

Citește și Centralele la bloc vor fi demontate! Anunț la conducerea Bucureștiului: „Interzicerea e o variantă foarte bună”

Dacă modificările sunt făcute fără obținerea autorizațiilor, locatarii pot primi amenzi ce pornesc de la 500 de lei și pot ajunge la 5.000 de lei, potrivit Legii nr. 50/1991.

De ce trebuie să țină cont locatarii. În caz contrar, se dau amenzi uriașe

  • Obținerea autorizației

E primul pas de făcut înainte de astfel de modificări. Când instalezi gratii, termopane, geamuri sau balcoane trebuie să treci prin procesul de obținere a autorizației de la primărie.

  • Aprobarea asociației de proprietari

Următorul pas important pentru a nu trece prin neînțelegeri cu vecinii este obținerea acordului scris din partea asociației de proprietari, care are dreptul de a stabili regulile pentru aspectul fațadei și modificările structurale.

  • Consultarea unui specialist

Cine dorește să facă astfel de schimbări ar trebui să ia legătura cu un specialist sau un inginer de construcții. În acest fel te asiguri că respectivele modificări sunt în conformitate cu standardele de siguranță.

  • Respectarea normelor de securitate

Poți instala gratii sau protecții metalice numai în acele locuri care nu blochează ieșirile de urgență. De asemenea, acestea trebuie să fie bine ancorate ca să nu fie un pericol pentru vecini.

Citește și Piața imobiliară de birouri din București, în creștere față de aceeași perioadă din 2023 – Raport Colliers

Se pot da amenzi inclusiv pentru muzică, dacă aceasta e ascultată la un volum nepotrivit. Și cei care folosesc bormașina la ore nepotrivite se pot trezi cu amenzi de până la 3.000 de lei, conform unui proiect de lege ajuns în Camera Deputaților.

Cei care fac zgomot și își deranjează vecinii în orele de liniște pot primi până la 3.000 de lei, față de 1.500 de lei, cât e amenda acum.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult