- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Amenzi de peste 3.000 de lei pentru cei care au animale de companie. Este interzis să faci asta!

27 Aug, 14:10 • Toma Anca
Deținătorii de animale de companie riscă amenzi de până la 3.000 de lei dacă nu transportă patrupedele în siguranță. Legislația rutieră actuală interzice transportul lor pe scaunul din față al mașinii. Chiar și o călătorie scurtă te poate costa foarte scump, dacă nu ai grijă.
Amenzi de peste 3.000 de lei pentru cei care au animale de companie. Este interzis să faci asta!

Amenzi usturătoare pot primi toți șoferii care nu sunt conștienți că această interdicție este inclusă în Codul Rutier. Cei care nu respectă această regulă riscă să plătească peste 3.000 de lei.

Citește și: Piața globală de îngrijire a animalelor de companie va depăși 550 de miliarde de dolari până în 2033. La ce să se aștepte oamenii

Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea

Potrivit Art. 102, alin (1) „Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: (…) punct. 27: transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”.

Șoferii care nu respectă legea și transportă animale pe locurile din față pot fi sancționați cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. Pentru că punctul-amendă este plafonat la valoarea de 165 de lei, soferii pot plăti între 1.485 și 3.300 de lei.

Potrivit Codului Rutier, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (Aceste sancțiuni se aplică persoanelor juridice).

Dacă vrei să transporți animalul de companie, trebuie să fie exclusiv într-un dispozitiv special de transport, pe bancheta din spate. Pe piață, se găsesc mai multe tipuri în diferite variante și mărimi, iar prețul lor pornește de la aproximativ 40 de lei, în funcție de dotările pe care le are.

O altă variantă este zgarda cu isofix, care se prinde în centura de siguranță. Prețul acesteia pornește de la 50 de lei. Există, de asemenea, varianta unui scaun auto pentru animale de companie, care se prinde cu centuri de siguranță, iar în interior are o serie de centuri speciale pentru cățel sau pisică și costă în jur 150 de lei.