- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANAF anunță care sunt cei mai rău-platnci români! Cu câte milioane de lei a fentat industria videochat-ului și OLX-ul statul român

17 Oct, 13:39 • Cornel Ghimeșan
Anul se apropie de final, iar ANAF trage linie. Instituția a oferit detalii despre sectoarele din România care au încercat să fenteze statul și cele care au început să își declare veniturile așa cum ar trebuie. Cele mai multe controale au fost făcute în industria videochat și OnlyFans, dar și în cazul vânzărilor prin platforme de tipul OLX.
ANAF anunță care sunt cei mai rău-platnci români! Cu câte milioane de lei a fentat industria videochat-ului și OLX-ul statul român

Potrivit rezultatelor verificărilor efectuate de ANAF, se constată că vânzătorii de pe platforma OLX și lucrătorii din industria videochatului trebuie să scoată din buzunar aproximativ 150 de milioane de lei pentru impozite. Această sumă reprezintă venituri nedeclarate obținute în perioada cuprinsă între 2019 și primul semestru al anului curent. În schimb, cei care obțin venituri din chirii și meditații au arătat o mai mare conformitate în ceea ce privește achitarea impozitelor, cu un total de aproximativ 1,44 miliarde de lei plătite în ultimii patru ani. Suma suplimentară descoperită de ANAF ca fiind datorată în cazul acestora este semnificativ mai mică, conform datelor furnizate de ANAF pentru Economedia.

Citește și: Lucrările la Magistrala de metrou M6 încep din spate la Ikea. Mihai Barbu, Metrorex: „Obţin autorizaţia de construire şi pot începe lucrările de structură”

În intervalul de timp cuprins între 2019 și 2022, bugetul a înregistrat un total de 1,44 miliarde de lei care provine din impozitele plătite de persoanele fizice care au obținut venituri din chirii, conform informațiilor furnizate de ANAF. Tendința generală a încasărilor de la contribuabilii care și-au declarat astfel de venituri a fost în creștere de la un an la altul. Cel mai redus nivel al încasărilor din perioada analizată fiind înregistrat în 2020, când s-au raportat impozite în valoare de 331 de milioane de lei din chirii. Cu toate acestea, în anii ulteriori, trendul a fost crescător, iar în 2022 suma depășea 400 de milioane de lei.

Dacă ne referim la banii în casați de stat din impozitele veniturilor obținute de persoanele care oferă meditații, atunci trebuie să ținem cont, în primul rând, de dificultățile generate de pandemie în sectorul educației, când mulți părinți au căutat servicii suplimentare de pregătire pentru copiii lor, în special pentru materiile la care vor susține examene. Pe acest sector, ANAF a înregistrat o creștere semnificativă a veniturilor din impozitele plătite de profesorii care oferă meditații. Între 2019 și 2022, sumele impozitelor colectate din meditații s-au dublat, crescând de la 5,7 milioane lei la peste 12,6 milioane lei. În total, s-a acumulat un venit de peste 32 de milioane de lei din această sursă.

Nu s-au efectuat numeroase controale fiscale asupra meditațiilor furnizate de persoane fizice. În anii 2019, 2021 și 2023 (semestrul I) s-a desfășurat câte o inspecție fiscală, iar în 2020 nu a fost efectuată nicio astfel de verificare. Cea mai mare intensitate a controalelor a fost înregistrată în 2022, când au avut loc 14 inspecții fiscale. În această perioadă, s-au identificat cele mai semnificative sume suplimentare de impozite provenind din meditații, depășind 260 de mii de lei. În cazul în care a fost efectuată o singură inspecție pe parcursul unui an, sumele impozitelor variau între 1.700 de lei și 14.000 de lei.

Cine sunt rău-platnicii de la ANAF

Cei mai mulți bani, însă, i-a stabilit ANAF ca impozite suplimentare după ce i-a verificat pe cei care care obțin venituri de pe platforme online precum videochat sau Onlyfans. Și în acest caz au fost vizate atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Datele pentru ultimii 4 ani și jumătate arată că, în urma a peste o sută de controale efectuate în total, sumele suplimentare impuse ca impozite se ridică la 91 de milioane de lei. Distribuția controalelor a fost relativ uniformă pe parcursul acestor ani.

Anul cu cele mai multe verificări (31) și impozite suplimentare (peste 29 de milioane de lei) a fost 2020, primul an al pandemiei, caracterizat de restricții și de faptul că multă lume a lucrat de acasă, cu interdicții privind deplasările. În anii următori, numărul controalelor a scăzut, iar încasările au înregistrat o diminuare, ajungând la 23,5 milioane de lei în 2021 și puțin peste 11 milioane de lei în 2022.Cu toate acestea, în anul curent, situația s-a îmbunătățit semnificativ, cu impozite suplimentare pentru industria videochatului de aproximativ 23 de milioane de lei, doar în primele 6 luni.

Fiscul a intensificat eforturile în ceea ce privește efectuarea de controale asupra vânzărilor de bunuri pe platforme online, cum ar fi Olx, atât în cazul persoanelor fizice, cât și al persoanelor juridice. Numărul acestor controale a variat de-a lungul anilor, cu un vârf de aproape 130 de controale în anul 2022.

Încasările suplimentare provenite din comerțul online au fost mai semnificative decât în cazul închirierii de bunuri, ajungând la peste 64 de milioane de lei în perioada analizată. Acestea au înregistrat variații de la un an la altul. Cele mai mari încasări, de 20 de milioane de lei, au fost înregistrate în anii 2020 și 2022. Anul 2021 se situează la mijloc, cu puțin peste 14 milioane de lei, în timp ce 2019 a înregistrat cea mai mică sumă, aproximativ 3 milioane de lei. În primele șase luni ale acestui an, încasările au atins deja 5 milioane de lei.

Cu toate acestea, ANAF a subliniat că în ceea ce privește impozitul asupra vânzărilor de bunuri prin intermediul platformelor online, veniturile obținute sunt considerate de natură comercială. În acest caz, nu se face distincție între venituri în funcție de modalitatea de promovare a produselor, platformele online fiind utilizate ca mijloc de prezentare a produselor sau serviciilor.

Citește și: Burse de până la 2.000 de euro pe lună pentru studenți. Ministerul Educației a anunțat criteriile de acordare

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai multă electricitate în 2024 față de anul trecut
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai ...