Aflată sub conducerea Ministerului Economiei, compania națională ROMAR este societate de tip holding cu capital 100% românesc, înființată prin HG 969 din 19 octombrie 2000, scrie stiripesurse.ro.
”Având în vedere informaţiile apărute astăzi în mass-media, referitoare la audierea şi reţinerea de către DNA a directorului general ROMARM, Gabriel Ţuţu, vă transmitem faptul că Ministerul Economiei, respectiv conducerea autorităţii centrale, îşi rezervă dreptul de a nu comenta faptele ce servesc unei anchete penale în desfăşurare. Până la clarificarea situaţiei de fapt, conducerea interimară a ROMARM va fi asigurată de directorul econoicm”, a comunicat Ministerul Economiei.
Potrivit Ministerului, la nivelul companiei ROMARM se impun prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 109/2011, cu privire la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, care stipulează că autoritățile publice tutelare nu pot interveni în activitatea de gestionare, administrare și conducere a respectivei întreprinderi publice.
Competențele luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere și gestionare ale întreprinderilor publice, dar și răspunderea legală pentru efectele acestora, aparține consiliului de administrație și directorilor – asta dacă le-au fost delegate atribuțiile de conducere, ori, de la caz la caz, consiliului de supraveghere și directoratului.
Directorul ROMARM, Gabriel Țuțu dar și fostul selecționer, Victor Pițurcă, se află în acest moment în fața procurorilor DNA. Aceștia sunt acuzați într-un dosar care privește achiziționările făcute pe timpul situației de criză în contextul COVID-19.
Se vorbește despre contracte de livrare a unor utilaje neconforme care erau menite să producă măști de protecție. Acest lucru a provocat companiei ROMARM prejudicii de peste 8,6 milioane de lei. Totodată, s-au distribuit măști neconforme și către MApN, fapt pentru care Țuțu a primit mită dela Pițurcă în valoare de 50.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro.
Te-ar mai interesa și: OMV nu vrea să plătească taxa către stat. Conflict deschis între companie și UE. Cât datorează către bugetul României