Angajații de la stat ajung să aibă de două ori mai multe zile de concediu decât cei din mediul privat, în condițiile în care durata minimă a concediului de odihnă, conform Codului Muncii, este de 20 de zile. În anumite cazuri, se ajunge ca cei de la stat să aibă parte de 35 de zile lucrătoare plătite în fiecare an, în timp ce majoritatea celor de la privat primesc 21 de zile.
„Codul muncii prevede că numărul minim de zile de concediu de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, însă marea majoritate a angajatorilor din sectorul privat acordă 21 de zile.
Până în 2011 a fost în vigoare și contractul colectiv de muncă la nivel național, conform căruia numărul de zile de concediu de odihna era diferit în funcție de vechimea pe care salariatul o avea, măsura fiind aplicabilă și sectorului privat, nu doar celui public. După abrogarea acestui contract, mulți angajatori au preluat o serie de prevederi în contractele de muncă și în Regulamentele Interne.
Astfel, mulți angajatori au păstrat minimul din 21 de zile de odihnă din vechiul contract colectiv unic, deși Codul muncii prevede minimul de 20 de zile lucrătoare și au creat o politică proprie de acordare a zilelor de concediu, considerată parte a pachetului de beneficii”, se arată într-un articol publicat de compania de recrutare e-jobs.
Pentru lucrătorii din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare, concediul de odihnă este reglementat prin HG nr. 250/1992, prin care primesc 21 de zile de concediu cei cu o vechime de până la 10 ani și 25 de zile de concediu cei cu o vechime de peste 10 ani.
Totuși, există o portiță în lege prin care se poate spori numărul zilelor de concediu de odihnă, prin acordarea a între trei și zece zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă, aducătoare și de un spor de până la 15% la salariul de bază.
Deci, un bugetar cu o vechime de peste 10 ani poate să primească până la 35 de zile libere anual, cum au judecătorii și procurorii, conform articolului 79 din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Citește și : Cât te costă să-ți faci viză de flotant în 2025. Ce obligații are proprietarul locuinței
La toate acestea, se mai adaugă și sărbătorile legale, ceea ce face ca unii dintre angajații statului să aibă peste 50 de zile libere pe an. Codul Muncii prevede 17 zile libere legale pe parcursul unui an, dintre care 13 libere vor fi în timpul săptămânii în 2025.