Muncitorii din Spania ar putea beneficia de o reducere a timpului de muncă, păstrând același salariu. Sindicatele din țară protestează pentru a solicita Guvernului spaniol încheierea unui acord cu sectorul de afaceri, în vederea reducerii săptămânii de lucru cu 2,5 ore. Această inițiativă vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă și sporirea productivității în rândul angajaților, potrivit știripesurse.ro.
Te-ar mai putea interesa și: România atinge un nivel record. Peste 5 milioane de români sunt angajați, în timpul mandatului lui Ciolacu
foto: angajați
Sindicatele din Spania solicită încheierea unui acord între guvern și sectorul de afaceri pentru reducerea numărului de ore de muncă, în contextul îngrijorărilor angajatorilor cu privire la creșterea costurilor. Potrivit unui raport recent, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a spus că Uniunea Europeană trebuie să reducă decalajul de productivitate între statele membre pentru a putea concura eficient cu economiile rivale, precum Statele Unite și China.
Ministrul Muncii și Economiei Sociale, Yolanda Díaz, a declarat că o reducere a orelor de muncă ar putea „crește productivitatea” într-o țară care, tradițional, a rămas în urma altor economii europene în acest domeniu.
Angajatorii sunt îngrijorați că propunerea va conduce la o diminuare a orelor de muncă fără o ajustare corespunzătoare a salariilor, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea afacerilor.
Socialiștii premierului Pedro Sanchez își propun să convingă sectorul de afaceri să accepte un plan de reducere a săptămânii de lucru de la 40 la 37,5 ore, considerând că aceasta ar contribui la creșterea productivității.
În încercarea de a câștiga susținerea angajatorilor, guvernul a propus un bonus de angajare pentru micile afaceri cu mai puțin de 10 angajați, menționând că acest lucru ar putea compensa impactul reducerii orelor de muncă, permițând menținerea aceluiași nivel de servicii.
În prezent, spaniolii lucrează, în medie, 36,4 ore pe săptămână în 2023, ceea ce este mai mult decât media Uniunii Europene, care se situează la 36,1 ore. Yolanda Díaz a subliniat că reducerea orelor de muncă ar putea duce la o sporire a productivității.
Un exemplu relevant în acest context este Franța, care a introdus săptămâna de lucru de 35 de ore în 2000, cu scopul de a crea sute de mii de locuri de muncă.
Te-ar mai putea interesa și: Se pune lacătul pe o mare fabrică din România! Toți angajații vor fi dați afară