La Episcopia Sălajului se desfășoară o amplă anchetă înainte de sărbători, după ce vicarul eparhial, Preasfințitul Petroniu Florea, a fost reținut pentru mai multe acuzații grave, inclusiv delapidare în formă continuă și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În urma cercetărilor, s-a stabilit că acesta ar fi ajuns milionar printr-o serie de ilegalități financiare, folosind fondurile Episcopiei Sălajului pentru interese personale, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Schimbări dramatice pentru românii cu rate la bănci. IRCC și ROBOR, sub lupa specialiștilor
foto: angajatul BOR
Între 2020 și 2024, Petroniu ar fi furat aproximativ 3.000.000 de lei din patrimoniul bisericii, prin efectuarea unor operațiuni bancare în numele acesteia. Conform anchetei, acesta ar fi falsificat mai multe semnături și înscrisuri pentru a ascunde natura ilegală a acțiunilor sale. De asemenea, suspectul a efectuat tranzacții suspecte din conturile Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat fals ca fiind returnări de împrumuturi.
„În sarcina suspectului P.F. s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împuternicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu.
De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând returnare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fundament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisui, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate”, se arată într-un comunicat.
În vârstă de 59 de ani, Preasfințitul Petroniu ocupa o poziție înaltă în ierarhia BOR, fiind numit episcop al Sălajului în 2008. Cu toate acestea, acum și-a pierdut funcția și riscă pedepse severe, inclusiv închisoarea, dacă acuzațiile se confirmă. În urma acestei situații, la data de 5 decembrie, Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a decis suspendarea sa din funcție și numirea în locul său, temporar, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pentru a asigura funcționarea normală a Episcopiei Sălajului până la clarificarea problemelor.
Această decizie a fost luată în cadrul unei ședințe organizate la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului Andrei.
„Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au întrunit joi, 5 decembrie 2024, în ședință de lucru, la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
În cadrul acestei întruniri, Sinodul mitropolitan a luat act de cererea de suspendare din funcția de Episcop al Sălajului a Preasfințitului Părinte Petroniu și a hotărât ca Episcopia Sălajului să fie suplinită, până la soluționarea problemelor ivite, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei”, arată un comunicat de presă al Mitropoliei Clujului.
Te-ar mai putea interesa și: Truc magic de Sărbători. Cum trebuie să păstrezi borcanele desfăcute cu murături până la masa festivă de Crăciun şi Revelion