În anul 2025, românii vor avea un an plin de minivacanțe, datorită calendarului de zile libere legale, care include 7 zile în care nu vor trebui să meargă la muncă. Dintre acestea, 13 vor cădea în timpul săptămânii și 4 în weekend, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru minivacanțe, spre deosebire de anii anteriori. Angajații din sectorul public vor beneficia de mai multe punți între zilele libere, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Vacanța de Crăciun 2024. Ce zile libere vor avea părinții și angajații
foto: calendar
De exemplu, 24 ianuarie, 18 aprilie, 15 august și 26 decembrie vor cădea vinerea, iar astfel angajații vor avea parte de un weekend prelungit de 3 zile. Mai mult, în anumite cazuri, aceștia vor putea să își ia o vacanță de 4 zile, deoarece 2 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie vor cădea în zile de joi. Această situație va fi valabilă în special pentru bugetari, care beneficiază de mai multe privilegii în ceea ce privește zilele libere de la stat.
Aceste zile vor fi libere pentru angajații din sectorul public și pentru cei din sectorul privat. Conform legii, dacă angajații sunt obligați să lucreze în aceste zile, ei trebuie să fie recompensați fie prin plata unui salariu dublu, fie prin acordarea unei zile libere în altă perioadă, în funcție de specificul locului de muncă. De asemenea, angajatorii sunt obligați să asigure compensarea muncii depuse în aceste zile.
Pe finalul anului 2024, românii vor mai avea doar 4 zile libere, respectiv 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională) și 25-26 decembrie (Crăciunul).
Te-ar mai putea interesa și: 3 sau 5 zile libere pentru cei care trec printr-o despărțire. Care este țara în care angajatorii le dau răgaz angajaților să-și proceseze durerea în liniște