Facturile sunt cel mai mare coșmar al românilor, în special atunci când vine vorba de cele de curent. Pare că oricât de mult ai încerca să faci economie, la finalul lunii tot trebuie să scoți „o căruță” de bani din buzunar. Dacă te confrunți cu această problemă, trebuie să știi că în casa ta există mai multe aparate care consumă mult mai mult decât ți-ai putea imagina. În acest articol vom vorbi despre unul dintre dispozitivele care există în casa ta și care îți „umflă” factura.
Există un electrocasnic pe care toți românii îl utilizează aproape zilnic, fără să fie conștienți de cât de mult curent consumă. Atunci când primesc factura de curent, mulți sunt luați prin surprindere de astfel de costuri neașteptate. Într-o oră, acest aparat consumă echivalentul energiei consumate de 44 de becuri LED. Dacă nupoți ghici despre ce obiect din locuința ta este vorba, îți dezvăluim: se referă la televizor.
În medie, când vine vorba de consumul de energie electrică pentru un televizor cu o diagonală de 106 centimetri, trebuie să iei în considerare că acesta variază între 80 și 220 de wați pe oră, în funcție de modelul televizorului. Eficiența aparatului depinde atât de tehnologia utilizată, cât și de producătorul acestuia.
Un televizor cu tehnologie LED consumă în medie 80 de wați pe oră. În comparație, televizoarele cu ecran de plasmă consumă mai multă energie electrică, în jur de 229 de wați pe oră. Cantitatea de energie consumată variază în funcție de tipul televizorului. De exemplu, un televizor LCD cu o diagonală de 30 de inci consumă aproximativ 60 de wați, în timp ce un televizor cu ecran de plasmă de aceeași dimensiune consumă aproximativ 150 de wați.
În general, televizoarele cu tehnologie LED au cel mai mic consum de curent. Un televizor cu o diagonală de 50 de inci consumă în jur de 150 de wați, în timp ce un televizor cu ecran de plasmă de aceeași dimensiune poate ajunge la 300 de wați. Desigur, pentru a calcula consumul total al unui televizor, trebuie să iei în considerare câte ore este în funcțiune, pe lângă consumul în stand-by.
Consumul trebuie transformat în kilowați pe oră, apoi înmulțit cu numărul de ore de funcționare, și, în final, cu tariful per kilowatt înscris în contractul încheiat cu furnizorul de energie electrică. Acest calcul se face astfel:
Pentru a converti wați în kilowați, împărțiți puterea la 1.000:
220 de wați / 1000 wați = 0,22 kilowați
De acolo veți multiplica kilowatul cu cele 20 de ore în care, să zicem, că a fost folosit televizorul:
0,22 kilowați x 20 de ore = 4,4 kilowați-oră
Apoi, veți înmulți totalul de kilowați-oră cu prețul din abonament.
4,4 kilowați-oră x X lei = Y