Aparatul electrocasnic pe care îl foloseşti greșit. Mașina de spălat vase este unul dintre cei mai mari consumatori de energie pe care românii îl au în casele lor. Deoarece funcționează cu apă caldă, acest aparat electrocasnic are o putere (medie) constantă de până la 3.000 de wați. La un calcul simplu, românii care folosesc zilnic mașina de spălat vase își încarcă factura cu aproape 100 de lei pe lună.
Recent, un studiu privind obiceiurile casnice din 2.000 de gospodării realizat de furnizorul britanic de energie Utilita Energy relevă că în casele din Marea Britanie, de exemplu, se risipesc 450 milioane de lire sterline (525 de milioane euro) anual, din cauza prostului obicei de a clăti vasele înainte de a le băga în mașina de spălat vase și a nefolosirii modului Economic. Astfel, „dubla spălare” costă în plus 38 de lire (44 de euro) pe an când este folosită apă caldă și 11 lire (13 euro) când se folosește apă rece. În trei din cinci locuințe britanice vasele sunt clătite înainte de a fi puse în mașina de spălat vase, iar din acest motiv opt milioane de gospodării din Marea Britanie au un cost suplimentar mediu de 71 de lire (83 euro – peste 400 de lei) pe an pe energie electrică și apă, scrie Gândul.
Conform specialiştilor, utilizarea corectă mașinii de spălat vase te costă lunar în jur de 50 de lei.
Ce să faci pentru ca maşina ta de spălat vase să consume mai puţin:
Întotdeauna trebuie să selectezi programul potrivit pentru vasele pe care le ai de spălat. De exemplu, tava de friptură nu este la fel cu oala în care au fost gătite pastele sau salatiera. Un program scurt sau unul lung, un program la o temperatură scăzută sau unul intens nu sunt la fel. Fiecare este necesar la un moment foarte specific. Restul este risipă.
Înainte de a începe să dai drumul la maşina de spălat, aşteaptă ca aceasta să fie plină. Deşi există modele care au un program de jumătate de încărcătură, este recoamandat să aştepţi până când maşina este plină. Puteți economisi până la 40% apă și 10% curent electric.
Amplasarea vaselor în mașină este foarte importantă. Cu farfuriile, oalele, tacâmurile și paharele așezate corespunzător, apa și detergentul circulă mai bine și ajung în fiecare colț. În plus, se evită „efectul de umbrelă”, care face ca unele elemente acoperite de altele să nu prindă nimic și să fie lăsate la îndepărtarea lor din mașina de spălat vase aproape la fel cum au intrat.
Îndepărtați cu atenție toate resturile alimentare, în caz contrar, ca prim efect, apa folosita va fi in curand murdara si plină de grăsime, asa ca munca ta, in ciuda temperaturii si a detergentului, isi pierde din eficacitate si este foarte posibil sa fie necesara o a doua spălare. În plus, cele mai mari resturi ajung să se acumuleze în filtre, ajungând să le înfunde, sau în orificiile paletelor care circulă apa, potrivit Capital.
Păstrați mașina de spălat vase curată. Doar aşa vei preveni apariţia mucegaiului şi vei prelungi durata de viaţa a acesteia.
Cinci caracteristici ale unei maşini de spălat vase optime: