Toată lumea vorbește despre animalul care cutreieră copacii din parcurile capitalei. Este spectaculos, foarte colorat și îl putem vedea din ce în ce mai des, ceea ce, înainte, nu era posibil, potrivit bugetul.ro.
Animalul exotic a fost văzut și în alte localități din țară, spre surprinderea tuturor, mai ales a specialiştilor. Specia este nativă din centrul Africii şi sudul Asiei, iar la noi a ajuns în libertate prin eliberări intenţionate sau accidentale.
Te-ar putea interesa și: Resortul de lux în care îți poți lăsa animăluțul de companie atunci când pleci în concediu. Cât costă cazarea patrupedului într-un astfel de paradis
foto: Animalul Papagalul Alexandru
Dacă înainte îl puteai vedea în România doar prin grădinile zoologice, acesta stă acum nestingherit prin parcurile din toată ţara, dar mai ales din Bucureşti.
Este vorba despre Micul Alexandru, o specie de papagal care poate repeta anumite sunete şi cuvinte auzite de la oameni. Penajul colorat în cele mai vii nuanţe, dar şi trilurile sale atrag imediat atenţia. Prima oară pasărea a fost observată în libertate în 2009, însă numărul a crescut enorm în ultimii ani.
În București, trăiesc aproximativ zece exemplare doar în Parcul Tineretului şi în Parcul Sticlăriei.
„Aceste păsări sunt constante, deci putem vorbi despre o populaţie constantă. În celelalte zone din România, în mare parte au fost, tot aşa, păsări scăpate, dar care nu au rămas în zona respectivă. Poate au rămas pentru o perioadă scurtă de timp, dar pe parcurs au dispărut”, a explicat biologul Dani Drăgan, membru al Societăţii Ornitologice Române.
Această specie de papagal a fost observată și în Iaşi, Bihor, Braşov, Brăila, Călăraşi, Cluj, Dolj, Galaţi, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova şi Timiş. În multe oraşe din Europa, numărul acestor papagali a crescut, doar în Londra fiind înregistrate peste 5.000 de exemplare.
„Condiţiile ecologice de la noi sunt complet diferite de condiţiile ecologice din arealul lor natural. Specia apare în mod natural în zona Subsahariană şi în India, dar s-a aclimatizat foarte bine.
Condiţiile din România sunt asemănătoare celor din multe alte oraşe din Europa, unde specia o duce foarte bine.Rezistă şi pe timp de iarnă fără probleme, chiar şi la temperaturi de minus 10 grade.
Într-un studiu a fost semnalată prezenţa unui individ la temperaturi de minus 20 de grade, timp de două săptămâni. De rezistat, rezistă. Nu înseamnă neapărat că sunt cele mai bune condiţii. Dar în Bucureşti a şi reuşit să se reproducă”, a mai precizat Dani Drăgan.
Micul Alexandru poate produce şi pagube la nivel de biodiversitate, deoarece trăieşte în scorburile copacilor. Locul lui de supraviețuire dăunează celorlalte păsări din țara noastră, care au nevoie de protecție pentru prădători și vremea ploioasă.
Te-ar putea interesa și: Toate persoanele care au animale sunt vizate. Riscă amendă sau chiar să rămână fără ele