În prezent, există locuințe eficiente energetic, adică apartamente sau case care îşi optimizează consumul de energie, se răcesc şi se încălzesc singure, nu poluează şi nu risipesc nimic. Aceatsa pare investiţia perfectă în vremuri de criză energetică. Cu toate acestea, bugetul pentru o astfel de locuință nu este tocmai accesibil oricui. De exemplu, un astfel de apartament de două camere poate costa chiar şi 200 de mii de euro. Trebuie să ține cont că totuși investiţia se recuperează în timp având în vedere că facturile la utilităţi sunt zero, potrivit dezvoltatorilor.
Alte articole:Carburanţii, tot mai scumpi în România. Cât a ajuns să coste litrul de benzină standard şi motorină
În aceste locuințe, pereții clasici sunt înlocuiți cu geamuri care izolează termic, acoperişurile sunt dotate cu panouri fotovoltaice, care aduc, la final de lună facturi pe zero, iar cine are surplus de energie îl poate vinde reţelei. Iluminatul se face cu leduri sau senzori de mişcare, iar băile au un sistem de folosire a apei de ploaie şi de reciclare. Toate aceste invenţii au fost prezentate la un târg de imobiliare din Capitală.
„Pentru a ști cum să eficientizăm, trebuie să știm ce ne consumă mult în locuințe, și sunt consumatori la care nu ne așteptăm, poate fi un prăjitor de pâine care consumă în stand-by. Asta putem afla cu ajutorul unei prize inteligente. Monitorizează consumul pe tot parcursul zilei și ne trimite rapoarte pe telefon”, a explicat Alexandru Măxineanu, expert în case inteligente, pentru Știrile TVR.
Casa eficientă din punct de vedere energetic este locuința care consumă cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. În ultimii ani, construcția locuințelor verzi a devenit o preocupare importantă pentru constructori și dezvoltatori atât din perspective ecologice, cât și din perspective economice. Peste tot în lume oamenii au devenit tot mai interesați de locuințe care să aibă un consum de energie scăzut, care tinde spre 0. Există deja o directiva europeană în acest sens și care va intra în vigoare în ultima zi a anului 2020. Această directivă se referă la construcțiile de case pasive, care oferă confort termic cu un consum scăzut de energie.
Casele pasive au cel mai înalt standard de eficiență energetică de pe glob și au drept obiectiv menținerea unui consum total de căldură, apă caldă și energie electrică sub 42 kWh / m² pe an. Sigur, o casă pasivă, cu un asemenea consum pe an, e un obiectiv greu de atins, însă asta nu înseamnă că nu ne putem eficientiza casele treptat, cu fiecare an, până la atingerea țelului impus. Eficientizarea consumului de energie nu presupune doar izolarea locuinței, ci și un sistem de încălzire ce se bazează pe energie regenerabilă, cât și un sistem de ventilație care să extragă aerul viciat și să-l filtreze, fără să se piardă căldură în acest proces.
Este mult mai ușor să construieșți de la zero o casă eficientă din punct de vedere energetic decât să crești eficiența energetică a unei locuințe deja construite. În etapa proiectului ai control total asupra construcției și poți alege o orientare care să sporească eficientă energetică a locuinței, precum și materialele, de la bun început.
Citește și:Cu un pas mai aproape de gazele din Azerbaidjan! Ciucă semnează memorandumul cu SOCAR