Apple le va oferi utilizatorilor opţiunea criptării end-to-end a datelor personale salvate în iCloud, însă, acest lucru vin la pachet cu responsabilități în plus pentru ei. În acest caz, recuperarea datelor va cădea exclusiv în sarcina utilizatorilor. În prezent, backup-urile făcute prin iCloud sunt criptate, însă cheile de verificare se află în posesia Apple, care le poate folosi pentru recupere, în cazul în care utilizatorul pierde sau uită informaţiile folosite pentru autentificare.
Citește și: Amazon, Google, Microsoft şi Oracle se vor ocupa de domeniul cloud computing al armatei americane
Începând cu iOS 16.2, va exista o nouă opţiune, numită Advanced Data Protection. Aceasta va folosi criptarea end-to-end pentru securizarea datelor personale salvate în iCloud. Advanced Data Protection va cripta datele următoarelor aplicaţii şi servicii: backup-uri, mesaje, iCloud Drive, Notes, Photos, Reminders, bookmark-uri de Safari, Siri Shortcuts, Voice Memos şi cardurile din Wallet.
În fapt, doar e-mail-ul, calendarul şi contactele nu vor fi criptate prin Advanced Data Protection. Asta din cauza modului în care acestea sunt legate de restul aplicaţiilor din sistemul de operare. Acest mod va însemna două lucruri. În primul rând, datele vor fi mai sigure şi nici Apple nu va mai avea acces la ele. În al doilea rând, tocmai din această cauză, Apple nu va mai putea ajuta utilizatorul să redobândească accesul în cazul în care acesta nu mai poate să se logheze.
Activarea criptării end-to-end se va putea face de la Settings > iCloud > Advanced Data Protection. Tot acolo utilizatorul va genera o cheie de recuperare şi stabili un contact de încredere, necesare pentru redobândirea accesului în cazul pierderii acestuia.
Alte articole: Primăria Brașov investește aproape 380.000 de euro în 15 staţii de încărcare pentru maşini electrice. Vezi unde vor fi instalate