Aspiratoarele robot Ecovacs Deebot X2 ar fi controlate de hackeri, care au exploatat o vulnerabilitate de securitate cunoscută, atât la funcțiile de control, cât și la camere. Printre victime se numără Daniel Swenson, un avocat din Minnesota, care a relatat cum aspiratorul său a început să emită zgomote ciudate, asemănătoare unui semnal radio distorsionat, în timp ce se uita la televizor.
Când a intrat în aplicație, a putut vedea că un străin accesase fluxul live al camerei și funcția de control la distanță a aspiratorului. Chiar dacă a resetat parola și a repornit dispozitul, nu s-a rezolvat nimic, ba din contră. Aspiratorul a început să se miște de unul singur, iar difuzoarele au început să emită insulte rasiste chiar în fața fiului său.
„Am avut impresia că era un copil, poate un adolescent”, a spus Swenson, potrivit ABC News. Bărbatul a mai adăugat că hackerii păreau să se distreze sărind de la un dispozitiv la altul, încurcând familiile.
Această problemă a fost semnalată încă din decembrie 2023, iar atacurile recente au expus amploarea riscurilor. Compania a anunțat că lucrează la o actualizare la aspiratoarele Ecovacs Deebot X2 pentru a elimina vulnerabilitatea respectivă, însă va fi lansată în luna noiembrie. Între timp, utilizatorii rămân expuși riscurilor, iar numărul total de dispozitive afectate nu a fost încă determinat.
Citește și: O nouă escrocherie prin care hackerii îi lasă pe români fără bani în conturi
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut o ședință cu producătorii de energie din țara noastră. Ministrul a spus că seara e vârful de consum în România fiindcă oamenii sunt acasă și folosesc aparatele de aer condiționat sau aspiratoarele, ceea ce pentru sistemul național de energie nu e tocmai bine.
Tocmai de aceea, Sebastian Burduja le recomandă românilor să folosească aparatele de aer condiționat și aspiratoarele pe timpul zilei, atunci energia fiind mai ieftină.
„Am convocat principalii producători de energie electrică din Europa pentru a verifica modul în care se produce, la ce capacitate si ce grupuri am pornit in ultimele zile, ce putem să mai producem prin hidrocentrale care au lacuri de acumulare, nu pe cele care sunt pe curs de apă, pentru că acolo debitul este redus din cauza secetei.
Ca să nu mai importăm așa scump, să reducem prețurile. Să le spunem românilor că prețurile pentru consumatori sunt plafonate. Per kilowatt oră, prețurile sunt plafonate până în martie anul viitor
Schema de plafonare – compensare susținută din fondul de tranziție, unde vin sumele din impozitele și taxele aplicate pe venituri, profituri excepționale pentru companii de energie, nu din buzunarul românilor, ci al companiilor care fac un profit mai mare.
La Ministerul de Finanțe s-au colectat de două ori mai mulți bani decât a costat schema de plafonare. Suntem la zi, am avut plăți de 2 miliarde și acum o săptămână către furnizori”, a declarat Sebastian Burduja.