- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Aspiratoarele „spion”, electrocasnicele care îți fură datele personale. Românii le aruncă imediat

20 Oct, 09:50 • Bugiu ⁠Ana Maria
Aspiratoarele care pot fi controlate de hackeri prin Bluetooth permit spionajul utilizatorilor. Mulți români au returnat sau aruncat aceste electrocasnice pentru a-și proteja intimitatea.
Aspiratoarele „spion”, electrocasnicele care îți fură datele personale. Românii le aruncă imediat

Un mare producător de electrocasnice, Ecovacs, se confruntă cu un scandal internațional după ce s-a descoperit că aspiratoarele sale inteligente pot fi compromise de hackeri. Mulți români, atrași de tehnologia avansată a acestor roboți de curățenie, au cumpărat dispozitivele fără să știe că acestea ar putea fi folosite pentru spionaj.

Experții în securitate, Dennis Giese și Braelynn au demonstrat că hackerii pot accesa microfoanele și camerele aspiratoarelor prin Bluetooth, permițându-le să înregistreze în secret conversații și să spioneze utilizatorii. În urma acestor dezvăluiri, numeroși clienți și-au returnat electrocasnicele sau le-au aruncat pentru a-și proteja intimitatea, potrivit bugetul.ro.

„Securitatea lor a fost foarte, foarte, foarte, foarte proastă”, a spus Giese pentru TechCrunch.

Te-ar mai putea interesa și: Ce electrocasnice nu trebuie să fie niciodată în priză în acelaşi timp. Risc ridicat de incendiu

foto: aspiratoare

Aspiratoarele „spion”, electrocasnicele care îți fură datele personale. Românii le aruncă imediat

După ce utilizatorii și-au dat seama că aspiratoarele inteligente Ecovacs sunt vulnerabile la hacking, au încercat să contacteze producătorul chinez pentru a remedia problema. În ciuda numeroaselor încercări de dialog pe parcursul mai multor luni, nu au primit niciun răspuns, iar firma a continuat să nege existența problemelor.

Un purtător de cuvânt al Ecovacs a susținut că „utilizatorii nu trebuie să-și facă griji excesive”, dar nu au oferit soluții concrete pentru a corecta vulnerabilitățile descoperite de cercetători.

Experții în securitate au spus că oricine poate prelua controlul unui aspirator Ecovacs folosind un telefon conectat prin Bluetooth de la o distanță de până la 130 de metri. Odată conectat, hackerii pot accesa aspiratorul de la distanță prin Wi-Fi, având potențialul de a spiona utilizatorii în locuințele lor. Vulnerabilitatea rămâne nerezolvată, lăsând dispozitivele expuse.

„Trimiteți o sarcină utilă care durează o secundă, apoi se conectează înapoi la mașina noastră. Deci, acesta poate, de exemplu, să se conecteze înapoi la un server de pe internet. Și de acolo, putem controla robotul de la distanță.

Putem citi acreditările Wi-Fi, putem citi toate hărțile.. Putem, pentru că suntem așezați pe funcționarea sistemului de operare Linux al robotului. Putem accesa camere, microfoane, orice”, spune Dennis Giese.

Roboții de tuns iarba au Bluetooth-ul activ în permanență, iar aspiratoarele își activează Bluetooth-ul pentru 20 de minute la pornire și o dată pe zi, automat, în timpul repornirii, făcându-le vulnerabile la potențiale atacuri de la distanță.

Te-ar mai putea interesa și: O nouă directivă UE prevede proiectarea de aparate electrocasnice și gadgeturi reparabile. Care sunt beneficiile acestei măsuri