Romanian
 - 
ro
Diverse

Atenție! Psihologii avertizează că părinții care le spun copiilor că Moș Crăciun este real pot cauza traume pe termen lung

26 Dec, 17:31 • Gabriela Andreescu
Un grup de academicieni din Australia îi avertizează pe părinți că perpetuarea mitului lui Moș Crăciun poate provoca traume pe termen lung copiilor lor. Din cinci psihologi intervievați pe această temă de revista online The Conversation, patru s-au declarat împotriva mitului lui Moș Crăciun, și au oferit argumente în acest sens.
Atenție! Psihologii avertizează că părinții care le spun copiilor că Moș Crăciun este real pot cauza traume pe termen lung

Perioada sărbătorilor de iarnă este așteptată și apreciată de foarte mulți oameni. Pomi și decorațiuni de Crăciun apar în vitrine dar și pe străzi, transformînd totul într-o atmosferă de basm. Acest lucru poate fi incitant sau supărător, în funcție de relația cu familia, avertizează specialiștii. Dar este o traumă reală în a minți copiii pentru a susține un mit popular? Ca adulți, știm că Moș Crăciun nu este real, dar mulți dintre noi își amintesc de ziua dezamăgitoare în care am descoperit că totul este doar un mit. The Conversation a întrebat cinci experți din diverse domenii dacă mai este cazul ca păriții să își mintă copiii despre Moș Crăciun. Din cei cinci, patru s-au declarat împotriva acestui mit.

Psihologii consideră că perpetuarea mitului lui Moș Crăciun lasă traume în mintea copiilor

Psihologul Ameneh Shahaeian consideră că perpetuarea mitului crează confuzie în mintea copiilor, care se află deja la vârsta la care pot distinge lumea reală de cea imaginară.

„Adulții nu ar trebui să mintă copiii despre Moș Crăciun. Când un copil își pune întrebarea dacă Moș Crăciun este real sau nu, este deja într-un stadiu de dezvoltare pentru a distinge între realitate și personaje fictive. Când copiii ajung în acest stadiu de dezvoltare, nu este de ajutor dacă îi mințim despre un personaj fictiv precum Moș Crăciun. Desigur, nu trebuie să stăm și să discutăm despre asta cu fiecare copil și la orice vârstă, dar dacă apare discuția sau dacă copilul pune întrebarea, atunci răspunsul corect este cel mai bun,” crede specialista.

La rândul său, Rebecca English, profesor-educator, spune că, odată ce copiii află că mitul lui Moș Crăciun nu este real, își pierd încrederea în părinți, care au elaborat farsa:

„Nu ar trebui să minți despre Moș Crăciun pentru că îți încurajezi copiii, de obicei cu dovezi inventate, să creadă o minciună ambiguă din punct de vedere moral. Nu sunt singura care am aflat dezamăgită de înșelăciunea elaborată a părinților mei despre Moș Crăciun, lăsându-mă să mă întreb ce alte minciuni au spus ei.”

Miturile cu Moș Crăciun pot să producă îndoială în mintea copiilor, avertizează specialiștii
Miturile cu Moș Crăciun pot să producă îndoială în mintea copiilor, avertizează specialiștii

Mai mult, psihologul crede că o astfel de minciună suspendă gândirea critică și îi încurajează pe copii să devină simpli consumatori ai ideilor altora:

„Se presupune că Moș Crăciun încurajează imaginația, dar, așa cum se menționează în acest articol și în altele, chiar le ceri copiilor să suspende gândirea critică și să creadă o ficțiune. După cum sugerează această piesă, fantezia și imaginația funcționează pentru că alegem să credem că ceea ce știm că nu este adevărat. Departe de a promova uimirea, povestea lui Moș Crăciun îi încurajează pe copii să fie consumatori ai ideilor altora.”

Citește și: Concediu de odihnă 2023. Ce s-a schimbat în legislație și care sunt noile drepturi ale angajaților

Peter Ellerton, filosof, spune că narațiunea despre Moș Crăciun afectează sentimentul valorii pentru copiii care provin din familii sărace:

„Nu e ok să minți despre Moș Crăciun. Ne mințim copiii despre multe lucruri, adesea pentru a acoperi neplăcerile: Rover a plecat în raiul câinelui, mami și tati nu se certau cu adevărat, sunt sigur că cineva tocmai ți-a luat jucăria din întâmplare. Alteori pentru a perpetua mituri culturale: băieții nu plâng, sportivii sunt modele bune, oricine poate reuși dacă muncește din greu. Majoritatea oamenilor îl tratează pe Moș Crăciun ca pe unul dintre aceste mituri plăcute. Dar luați în considerare ce trebuie să urmeze din povestea lui Moș Crăciun. Dacă doar copiii buni primesc cadouri, ce spune asta despre familiile sărace? Ce judecăți de valoare se formează? Ce se întâmplă dacă copiii înșiși sunt săraci? Cum afectează această narațiune sentimentul lor de valoare de sine? Copiii sunt mult mai atenți la aceste implicații pentru care le acordăm credit. Poate că este în regulă să minți în legătură cu unele lucruri, dar renunță la asta pentru Moș Crăciun.”

David Zyngier, profesor-educator, spune că mincinile spuse copiilor vor eroda încrederea acestora în părinți:

„Cercetările sugerează că este o practică proastă să minți copiii. Dr Justin Coulson, unul dintre cei mai importanți experți în domeniul creșterii copiilor din Australia, afirmă: „Dacă vrei să perpetuezi mitul lui Moș Crăciun, este bine, dar spune-le copiilor că Moș Crăciun se bazează pe o figură istorică care poate sau nu să fi făcut lucrurile pe care credem noi că le-a făcut. Pe de altă parte, cercetările sugerează că copiii sunt capabili să diferențieze realitatea de ficțiune încă din copilărie timpurie. Studiile sugerează că copiii cu vieți fantastice bogate pot fi de fapt mai buni la identificarea granițelor dintre fantezie și realitate. Orice beneficiu de a crede în Moș Crăciun dispare atunci când copiii încetează să creadă în el. Dr Coulson concluzionează: „Mitul lui Moș Crăciun este o minciună minunată, dar cu cât spunem mai multe minciuni, cu atât copiii noștri vor descoperi că suntem înșelători”.

Singurul specialist intervievat care a făcut notă discordantă cu ale colegilor săi a fost psihologul Kelly-Ann Allen

„Oamenii care participă la ritualuri despre Moș Crăciun și sărbătoarea de Crăciun literalmente crează amintiri cu copiii lor. Ei marchează ocazii distincte în timp pentru a fi amintite în viitor, într-un mod care ajută la sprijinirea tradițiilor familiale transgeneraționale și a experiențelor sociale împărtășite. Ritualurile de Crăciun oferă o oportunitate de apartenență socială, care ne construiește rețelele de sprijin social și ne poate chiar face să ne simțim mai puțin singuri.Părinților li se cere să emită judecăți adecvate vârstei cu privire la informațiile pe care le împărtășesc copiilor lor tot timpul. A-ți minți copilul despre Moș Crăciun la trei ani este foarte diferit de a-ți minți copilul despre Moș Crăciun la treizeci de ani. Părinții au sarcina de a-și sprijini copiii să ajungă la propriile concluzii naturale despre Moș Crăciun în timpul lor, consideră specialista

Citește și: Deși învârt banii cu lopata, aceste vedete nu fac daruri de Crăciun în familie. Motivul bizar invocat de starlete

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Prognoza meteo 3 ianuarie 2024. Temperaturi mai scăzute în unele zone ale țării
Prognoza meteo 3 ianuarie 2024. Temperaturi mai scăzute în unele zone ale țării
Prețuri mai mari la STB după ce Metrorex a mărit tariful de la 3 la 5 lei. De când vor fi disponibile noile prețuri
Prețuri mai mari la STB după ce Metrorex a mărit tariful de la 3 la 5 lei. De când vor fi disponibile ...
Călin Georgescu acționează după anularea alegerilor prezidențiale: „În România, corupția ne-a răpit dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu – dreptul la liber arbitru!”
Călin Georgescu acționează după anularea alegerilor prezidențiale: „În România, corupția ne-a ...
Categoria de pensionari care primește 600 de lei în plus la pensie în 2025
Categoria de pensionari care primește 600 de lei în plus la pensie în 2025
Pescobar se lansează într-un nou domeniu. Afacerea cu care vrea să dea lovitura în 2025
Pescobar se lansează într-un nou domeniu. Afacerea cu care vrea să dea lovitura în 2025
Când intră primele subvenții APIA pe carduri în 2025. Totul depinde de programul băncilor și al Trezoreriei
Când intră primele subvenții APIA pe carduri în 2025. Totul depinde de programul băncilor și al ...
VIDEO America sub teroare. Cel puțin 11 răniți după ce s-a deschis focul în fața unui club din New York
VIDEO America sub teroare. Cel puțin 11 răniți după ce s-a deschis focul în fața unui club din ...
Dan Negru, mesaj dur după audiențele Antenei 1 de Revelion: „Sfârșitul pentru unii e începutul pentru alții”
Dan Negru, mesaj dur după audiențele Antenei 1 de Revelion: „Sfârșitul pentru unii e începutul ...
Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: „În limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor României. Avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut”
Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: „În limita volumelor disponibile ...
Compania minieră fondată de Bill Gates atrage investiții de 537 milioane dolari, după descoperirea celui mai mare zăcământ de cupru din ultimul secol
Compania minieră fondată de Bill Gates atrage investiții de 537 milioane dolari, după descoperirea ...
Ion Țiriac i-a șocat pe angajații unei bănci! Ce i-a obligat să facă timp de trei zile
Ion Țiriac i-a șocat pe angajații unei bănci! Ce i-a obligat să facă timp de trei zile
Și gândacii se mănâncă, nu-i așa? Colosul Sarantis, care în România deține fabricile Olympus, vrea să investească într-o crescătorie de insecte comestibile!
Și gândacii se mănâncă, nu-i așa? Colosul Sarantis, care în România deține fabricile Olympus, ...
Vin reducerile în magazine! Ce produse merită ”vânate” în ianuarie 2025
Vin reducerile în magazine! Ce produse merită ”vânate” în ianuarie 2025
Unu la zero pentru România! Ciorba rădăuțeană este cotată mai bine decât o supă ungurească, în topul culinar al celor mai bune mâncăruri
Unu la zero pentru România! Ciorba rădăuțeană este cotată mai bine decât o supă ungurească, ...
Brigitte Pastramă tună și fulgeră după ce a petrecut de Anul Nou la Poiana Brașov. ”Cel mai odios revelion ever!”
Brigitte Pastramă tună și fulgeră după ce a petrecut de Anul Nou la Poiana Brașov. ”Cel mai odios ...
Adio gratuitate în 2025! WeTransfer limitează utilizarea fără bani a platformei. Ce alte modificări sunt valabile anul acesta la transferurile de fișiere
Adio gratuitate în 2025! WeTransfer limitează utilizarea fără bani a platformei. Ce alte modificări ...
Sfaturile date românilor, pentru 2025, de un specialist în economie: ”Tăiați cheltuielile inutile, evitați creditul de consum și, dacă se poate, găsiți noi surse de venit”
Sfaturile date românilor, pentru 2025, de un specialist în economie: ”Tăiați cheltuielile inutile, ...
Bilanțul atacului din New Orleans a urcat la 15 morți. Joe Biden: Atacatorul a fost ”inspirat” de ISIS
Bilanțul atacului din New Orleans a urcat la 15 morți. Joe Biden: Atacatorul a fost ”inspirat” ...