- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Au fost găsite sceptrele dispărute ale lui Nicolae Ceaușescu. Ce sumă uriașă valorează

17 Aug, 23:33 • Preda Silvia
Sceptrele dispărute ale lui Nicolae Ceaușescu au fost găsite! Erau scoase la vânzare de o casă de licitații pentru un preț uriaș.
Au fost găsite sceptrele dispărute ale lui Nicolae Ceaușescu. Ce sumă uriașă valorează

Fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a primit în dar, în urmă cu 50 de ani, două sceptre. Se întâmpla când a devenit primul Președinte al Republicii și Șef al Statului Major al Armatei.

Aceste sceptre poleite cu aur au dispărut de la Muzeul Militar, după Revoluție, și ani de zile nu s-a mai știut nimic de ele.

Autoritățile speră acum să le recupereze fiindcă au dat recent de urma lor la o casă de licitații care dorea să le vândă pe bani frumoși.

Sceptrul prezidențial și cel de comandant suprem al armatei au fost scoase la vânzare, în Franța, de o casă de licitații din Germania, cu un preț de pornire de 20.000 de euro, respectiv 15.000 de euro.

Cele două sceptre ale lui Ceaușescu au fost retrase de la vânzare

Ceaușescu

Citește și: Barajul de la Stânca-Costești, pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur. Colosul de fier și beton funcționează și acum

Autoritățile române au reușit să convingă poliția germană să blocheze licitația. În prezent se fac demersuri să fie aduse în ţară cele două obiecte valoroase.

Nu se știe cum au ajuns două dintre sceptrele lui Ceaușescu la vânzătorul din Germania, iar poliția nu are încă niciun suspect. Sunt acuzații de furt calificat, tăinuire şi spălarea banilor.

Dosarul este acum la Parchetul General.

Istoria sceptrelor lui Ceaușescu

În urmă cu 50 de ani, în ziua în care Marea Adunare Naţională l-a ales, în 1974, pe Nicolae Ceauşescu preşedinte al Republicii Socialiste România, Ştefan Voitec i-a dăruit eşarfa tricoloră cu stema ţării şi „sceptrul prezidenţial”.

Salvador Dali i-a trimis lui Ceaușescu o telegramă prin care îl felicita ironic. Al doilea sceptru i-a fost oferit când Ceauşescu devenea comandant suprem al forţelor armate.

După Revoluţia din 1989, urma sceptrelor s-a pierdut.

Vezi și: Licitația anului 2024. Șapca purtată de Nicolae Ceaușescu, scoasă la vânzare pe minim 500 de euro