- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Aurul a atins un preț record, după ce s-a scumpit luni cu 2,06 lei. Cât a ajuns să coste un gram, în 2024

07 Oct, 19:00 • Toma Anca
Aurul a înregistrat, din nou, o valoare record, ajungând la o cotație de 387,6905 lei, după ce s-a scumpit luni cu 2,06 lei (0,53%), așa cum anunțase vineri Banca Naţională a României (BNR). De la începutul anului 2024, prețul aurului a crescut și a doborât mai multe recorduri.
Aurul a atins un preț record, după ce s-a scumpit luni cu 2,06 lei. Cât a ajuns să coste un gram, în 2024

Aurul este considerat drept o rezervă stabilă de băncile centrale din întreaga lume, care este în totalitate sub controlul lor și nu depinde de factori externi, iar acest model este adoptat de un număr tot mai mare de investitori privați.

Aurul, în creștere din luna martie a acestui an

Piețele au manifestat un interes continuu față de investițiile în acest metal prețios, fapt ce a dus la creșterea constantă a prețului din luna martie până în prezent. În primăvară, cotațiile au ajuns la 2.160 de dolari pe uncie, cu 8% peste recordul anterior, de 2.135 de dolari din decembrie 2023. Până în aprilie, prețul aurului a mai doborât un record și a făcut-o din nou în mai și în august, potrivit Agerpres.ro.

În schimb, Banca Națională a României nu și-a majorat deținerile de aur din octombrie 2002, când a achiziționat aproximativ 20 de kilograme de aur.

Instituția a declarat că decizia de a nu achiziționa aur constă în procentul ridicat al deținerilor de aur în rezervele internaționale ale băncii. În prezent, cele 103,6 tone de aur deținute de BNR reprezintă 10,5% din totalul de rezerve deținute de Banca Centrală.

Citește și: Românii pot investi în titluri Tezaur începând de luni, 7 octombrie. MF anunță noile dobânzi

China, cea mai mare piață de aur din lume

Analiștii spun că cererea de aur investițional în America și Europa este stabilă. În SUA, cererea totală de aur fizic a atins apogeul în 2021 și în prezent se ridică la aproximativ 250 de tone.

O situație similară este întâlnită și în Europa de Vest. Aurul investițional „strălucește” cel mai puternic pe piețele din Est – în principal China, India și Turcia.

Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, achiziția de aur de investiții a atins un nou maxim în Orient, iar cererea lor este unul dintre factorii cheie care împinge prețul aurului în sus.

Din 2015 până în prezent, Banca Centrală a Chinei a crescut rezerva de aur de la aproximativ 1.050 de tone la 2.264 de tone și se află pe locul șase în lume în ceea ce privește rezervele de aur, însă, dacă va continua cu astfel de achiziții, ar putea depăși primele locuri ocupate, în principal, de țări Occidentale.

Statele Unite are rezerve de 8.133 tone de aur, urmează Germania cu 3.352 de tone, Italia – 2.452 de tone, Franța – 2.437 de tone, Rusia – 2.336 de tone.

Urmărește Daily Business pe Google News