- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Avertisment alarmant! Boala devastatoare, care amenință sănătatea copiilor din România! Medicii trag semnale de alarmă!

25 Sep, 19:50 • Bugiu ⁠Ana Maria
Medicii din România sunt în alertă. Boala devastatoare, care ia cu asalt copiii. Dr. Ana Maria Davițoiu a raportat o creștere semnificativă a cazurilor în ultimele luni.
Avertisment alarmant! Boala devastatoare, care amenință sănătatea copiilor din România! Medicii trag semnale de alarmă!

Medicii din România sunt în alertă din cauza creșterii cazurilor de tuse convulsivă, îndeosebi în rândul copiilor nevaccinați., potrivit bugetul.ro. Boala a luat cu asalt copiii.

Doctorița Ana Maria Davițoiu a spus că, în timpul verii și în luna septembrie, s-a observat o creștere a numărului de copii cu simptome de tuse convulsivă la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Victor Gomoiu” din București, ceea ce a generat un apel urgent din partea medicilor către părinți să își vaccineze copiii.

Te-ar mai putea interesa și: Șomeri, pregătiți-vă buzunarele! Costurile asigurării de sănătate în 2024 sunt șocante

foto: boala

Avertisment alarmant! Boala devastatoare, care amenință sănătatea copiilor din România! Medicii trag semnale de alarmă!

Medicii au observat că majoritatea cazurilor de tuse convulsivă la copii aparțin grupei de vârstă mică, în special între 0-3 ani, cu forme mai severe la cei mai mici. Dr. Ana Maria Davițoiu a raportat o creștere a cazurilor: 26 în iunie, 44 în iulie, 40 în august, iar în primele 20 de zile din septembrie, deja 35 de cazuri, majoritatea copiilor fiind nevaccinați.

„Cei mai mulți copii aparțin grupei de vârstă mică, majoritatea fiind în intervalul 0-1 an, urmați de cei de 1-2 ani și 2-3 ani. După vârsta de 4-5 ani, cazurile pe care le-am întâlnit și diagnosticat au fost mai puține. Majoritatea copiilor sunt nevaccinați. Cu cât copiii sunt mai mici, cu atât forma bolii este mai severă. În iunie au fost 26 de cazuri, 44 în iulie, 40 în august și în primele 20 de zile din septembrie am avut deja 35 de cazuri”, a declarat medicul Ana Maria Daviţoiu, șef de secție la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Victor Gomoiu” din București.

Medicii diagnostichează tusea convulsivă în funcție de simptomele prezentate de copii, confirmând diagnosticul printr-un exudat nazal și detecția PCR a bordetellei pertussis. Complicațiile acestei boli pot fi severe, iar prevenția se realizează prin vaccinare.

„Criteriile sunt în primul rând clinice, așa cum se face medicina în pediatrie, adică te orientezi în funcție de cum este copilul, ce simptome prezintă. Diagnosticul cu certitudine îl pune efectuarea unui exudat nazal, practic faci detecția prin PCR a acidului nucleic al bordetellei pertussis.

Complicațiile pot fi foarte mari. Tusea convulsivă este o boală pe care recunosc că nu m-am gândit niciodată că o să o întâlnesc în carieră. Este o boală care se controlează prin vaccinar.

Să nu zicem că auzim opinia vehementă legată de vaccinare sau împotriva vaccinării, să zicem că auzim din ce în ce mai des îndoiala lor raportată la vaccinare. Toate aceste campanii de vaccinare sunt făcute ca ei să fie în siguranță când fac acest lucru, să știe că-l facem bine, ca medici de familie”, a mai spus medicul.

Te-ar mai putea interesa și: Revoluție în Sănătate! Marcel Ciolacu anunță acces gratuit la tratamentele avansate pentru bolnavii de cancer