- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Avertisment pentru cei care utilizează sobă pe lemne. Se confirmă amenzi neașteptat de mari

05 Aug, 09:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cei care utilizează soba pe lemne trebuie să știe de aceste reglementări din următoarea țară. S-au dat deja primele amenzi.
Avertisment pentru cei care utilizează sobă pe lemne. Se confirmă amenzi neașteptat de mari

Reglementările privind sobele pe lemne din Marea Britanie impun utilizarea unor sisteme aprobate și combustibili speciali, transmite capital.ro.

Te-ar putea interesa și: România va avea 90% grad de umplere a depozitelor de gaze până la finalul verii. „Suntem în grafic. Nu o să fie probleme”

foto: sobă pe lemne

Avertisment pentru cei care utilizează sobă pe lemne

Instalarea unei sobe costă, de obicei, între 1.000 și 4.000 de lire sterline, în Marea Britanie, costurile anuale de funcționare variind între 300 și 500 de lire sterline pentru lemne.

Sobele pe lemne ating o eficiență de 70-85%, cu mult în urma eficienței sistemelor de încălzire centrală pe gaz și electrice, potrivit The Star, transmite sursa citată.

S-a dat prima amendă pentru a reduce utilizarea ilegală a sobelor

Săptămâna trecută, un consiliu local din Anglia, a dat prima amendă pentru a reduce utilizarea ilegală a sobelor.

Mai mult, consiliul local din Wakefield a luat măsuri în urma unei creșteri a plângerilor cu privire la fumul provenit de la sobele pe lemne.

Măsurile, implementate anul trecut permit autorităților de mediu să emită notificări cu sancțiuni fixe pentru a reduce „emisiile excesive de fum”.

Reglementările din Marea Britanie se realizează în funcție de locație, tipul de combustibil folosit și autoritățile locale.

Cât de eficientă este o sobă pe lemne

Unele modele ating rate de eficiență de 70-85%, în funcție de calitatea combustibilului folosit și de cum este soba construită.

Dacă ar fi să comparăm eficiența unei sobe cu încălzirea centrală pe gaz sau cu centrala electrică, diferențele sunt semnificative. Încălzirea centrală pe gaz ajunge la o eficiență de 90-95%, iar încălzirea centrală electrică poate atinge și punctul maxim, de 100%.

Datele acestea ar însemna că electricitatea este transformată în căldură în proporție de 100%. Pentru arderea gazului, o parte din această energie este convertită în lumină, deoarece arderea lui produce o flacără. La fel este și în cazul sobei pe lemne.

Cât costă o sobă pe lemne

În Marea Britanie, costurile de instalare a sobei variază de la 1.000 GBP la 4.000 GBP, care includ costul instalației sobei, coșului de fum și orice lucrări de construcție necesare.

Instalarea centralelor pe gaz costă între 2.000 și 4.500 de lire sterline.

Costurile de instalare ale unui sistem electric de încălzire centrală sunt mai mici, variind de la 1.000 la 3.000 de lire sterline, dar costurile de funcționare pot fi mai mari.

Totul depinde și de investiția ulterioară, în special în combustibil și de costurile care mai apar pe parcurs, acestea nefiind singurii bani pe care îi veți plăti, indiferent ce metodă de încălzire a locuinței alegeți.

Te-ar putea interesa și: Cât de costisitoare sunt buteliile pe gaz! Este mai rentabil să cumperi varianta second-hand